Európai Parlament

Európai parlamenti határozat a II. világháború végének 60. évfordulója alkalmából

2005. 05. 11.

Szájer József, a Magyar Néppárti Delegáció vezetõje üdvözli a második világháború végének 60. évfordulója alkalmából elfogadott határozatot.

Az Európai Parlament a mai napon nagy többséggel megszavazta – Elmar Brok a külügyi bizottság elnökének kezdeményezésére – a második világháború befejezésének 60. évfordulójára beterjesztett határozatot. Szájer József a határozat megszületését történelminek nevezte, mivel elõször fogadott el a parlament egy olyan dokumentumot , amely a különbözõ diktatúrák között különbséget nem téve elítéli azokat.

"Nem szabad elfelejteni, hogy egyes nemzeteknek a második világháború vége a zsarnokság megújulását hozta a sztálini Szovjetunió képében." A határozat elfogadása azt jelzi, hogy Európa nyugati fele is kezd rádöbbenni arra, hogy Közép-Kelet Európa történelme egész Európa történelmének szerves része. Elmar Brok elnök által elõterjesztett és a mai napon elfogadott határozat elõsegíti a kommunista diktatúra bûneinek feltárását és bármilyen formában történõ újjáéledésének megakadályozását – jelentette ki Szájer József.

(EPP-ED Sajtóosztály)