Gyorsértékelés a Berlini Nyilatkozatról

2007. 03. 28.

A Képviselő Úr elmondta, az Európai Unió érett korba lépett, s úgy tűnik, bölcsessége is ennek megfelelő: sikerült egy az értékekre, az elvekre és az előttünk álló feladatokra koncentráló, tömör és közérthető dokumentumot elfogadni. Az EU tehát bizonyította, képes egy hangon megszólalni, s készen áll az értékalapú cselekvésre.

Szájer József hagsúlyozta, egy erős, értékeiben, identitásában magabiztos, elveiből nem engedő, kibúvókat nem ismerő EU-ra van szüksége Magyarországnak. Mi egy, a tagállamok együttműködését elmélyítő, belső kohézióját növelő, szolidáris, a politikai integráció irányába továbblépő Uniót szeretnénk látni. Miért érdekünk egy erős Európai Unió? Mert általa mi is erősebbé válhatunk, mert általa növelhetjük polgáraink jólétét és biztonságát, s mert általa maradhatunk önmagunk.

Szájer József kiemelte, hogy a keresztény gyökerek tartják össze Európát, ez a közös bennünk. Ha ezt rajtunk kívül mindenki látja, akkor mi miért nem vállaljuk fel közös, kereszény értékeinket.