Európai Unió

Határnyitás kérdőjelekkel

2007. 12. 19.

Az öröm mellett némi üröm is vegyül a december 21-i schengeni határnyitásba, ugyanis a magyar oldalon sokakat elkeserít, hogy az osztrák fél mindent elkövet azért, hogy gépkocsival ezután is csak az eddigi határátkelőkön lehessen átjutni Ausztriába. Ez nem pusztán  elvi kérdés. Ismert, hogy például sokan dolgoznak Ausztriában, s azt remélték, hogy december 21-e után már nem kell kerülniük, hogy eljussanak munkahelyükre. Tévedtek.

– Hozzám is eljutottak az információk, amelyek szerint az osztrák oldalon különböző intézkedésekkel gátolják meg, hogy gépkocsival lehessen átjutni a határ túlsó oldalára ott, ahol ezt az út elvben lehetővé teszi – mondotta Szájer József. – Tény az osztrák lakosság körében él, és korábban is élt, egyfajta félelem a határnyitástól, de meggyőződésem, hogy alaptalanul. Az egy másik kérdés, hogy esetleg erre belpolitikai okok miatt reájátszik néhány osztrák politikus. Ez azonban nem más, mint propaganda. A schengeni szerződés arra nem tér ki, hogy egy-egy tagország saját felségterületén miképp szabályozza a közlekedést. Ezért szomszédaink ilyen jellegű intézkedései nem ellentétesek az egyezménnyel. Abban az esetben azonban, ha bármelyik tagország megszegi a megállapodást, akkor az Európai Bírósághoz lehet fordulni. Ezekről a problémákról már tárgyaltunk az EP osztrák képviselőivel, de addig, míg nem szegik meg az egyezményt, csak a politikai nyomásgyakorlás lehetőségével élhetünk. Nem véletlenül hívtam meg december 20-án estére osztrák kollégámat, ugyanis szeretném, ha velünk együtt örülne, másrészt pedig remélem közvetlenül érzékeli majd, milyen gondok foglalkoztatják a határ magyar oldalán élőket.

Szájer József kifejtette, különleges esetekben felfüggeszthető a schengeni megállapodás. Ilyen lesz a következő évi osztrák-svájci labdarúgó Európa-bajnokság, mert várható, hogy nagy tömegek érkeznek az eseményre, ezért biztonsági okokból – ideiglenesen – visszaállítják a még néhány napig érvényben lévő ellenőrzési rendszert.

– Remélem, azok a problémák, amelyek ma még némi feszültséget okoznak, rövid időn belül rendeződnek – folytatta az Európai Parlament képviselője. – December 21-e azonban ünnep számunkra, hiszen emlékezzünk csak, nem is olyan régen, még műszaki, korábban pedig aknazár volt a az osztrák-magyar határ mentén.