Alaptörvény

Hazánk már több mint húsz éve készül az alkotmányozásra

Hazánk már több mint húsz éve készül az alkotmányozásra

2011. 03. 11.

Szájer József a rendszerváltozástól kezdődően felidézte az alkotmányozással összefüggő folyamatokat. Régóta minden párt minden választási programjában szerepeltet, hogy új alkotmány szükséges – fogalmazott. Arra is emlékeztetett, hogy a választási kampány során Orbán Viktor többször is említette, hogy új alaptörvényre van szükség. Magyarország már több mint húsz éve készül az alkotmányozásra. A jelenlegi alkotmányról szólva elmondta, hogy tartalmi szempontból nem tekinthető antidemokratikusnak, de máig viseli 1949 nevét, mely szimbolikus pillanata volt a kommunista hatalomátvételnek. A Fidesz európai parlamenti képviselője felhívta a figyelmet arra, hogy a mostani alkotmányozás megváltozott eljárási szabálya lehetőséget teremt minden egyes parlamenti pártnak és független képviselőnek, hogy saját alkotmány-tervezetet nyújtson be.

 

A nagyköveteket Szájer József tájékoztatta az alkotmányozási folyamat menetéről, és a nemzeti konzultáció eddigi állásáról is. Az utóbbi kapcsán elmondta: eddig 800 ezer kérdőív érkezett be, a múlt héten százezer jött vissza naponta. A kiértékelés folyamatosan zajlik, az eredményeket pedig elküldik minden parlamenti képviselőnek – tette hozzá. Beszámolt arról is, hogy a két frakció csütörtökön jóváhagyta az alaptörvény-tervezet szövegét, melyet hétfőn nyújtanak be az Országgyűlésnek. Az alaptörvény-tervezet kapcsán a képviselő elmondta, a szöveg néhány napon belül elérhető lesz angolul, németül és franciául. Szájer József a tervezet fontosabb pontjairól is tájékoztatta a nagyköveteket.

Fotó: fidesz.hu

Gulyás Gergely szerint az alkotmányozás ad a legkevésbé okot arra, hogy a magyar ellenzéki pártok radikális megoldásokat válasszanak tiltakozásuk kifejezésére. A magyar politikában látható mély szakadék ellenére ez lehetne az egyik olyan témakör, ahol akár konszenzust is lehetne teremteni. Nincs tartalmi oka az ellenzék távol maradásának – tette hozzá. Felhívta a figyelmet arra, hogy az alkotmányozási szabályok 13 éve változatlanok. A képviselő emlékeztetett: a választási kampányban ígéret hangzott el arra vonatkozóan, hogy a Fidesz új alkotmányt szeretne, és a párt egyértelművé tette, hogy nem szeretné felforgatni a közjogi rendszert. Politikai és jogi értelemben is legitim az alkotmányozási folyamat – szögezte le Gulyás Gergely.

(fidesz.hu)