Hírek

Európa akarja Horvátországot

Európa akarja Horvátországot

2008. 01. 18.

„A Néppárt parlamenti frakciója határozottan kiáll az Európai Parlament által megszavazott utolsó horvát országjelentésben foglaltak mellett. Támogatjuk Horvátország azon erőfeszítéseit, hogy a tárgyalások befejezése után, a Parlament még ebben a ciklusban áldását adhassa a csatlakozáshoz, még 2009 júniusa előtt.” – mondta Schmitt Pál, az EU-Horvátország parlamenti közös bizottság elnöke.

Az elnök kifejezte elégedettségét amiatt, hogy a tárgyalásokat megkezdő kormány világos felhatalmazást kapott a feladat befejezésére. Az újonnan megalakult horvát kormány továbbra is elkötelezett az EU-integráció felé.

„Az Ivo Sanader miniszterelnök által vezetett kormány számos esetben megmutatta a reformok iránti komoly elkötelezettségét. Éppen ezért nyugtalanító és zavarba ejtő, hogy képviselő kollégám, Johannes Swoboda úr gyökeresen megváltoztatta álláspontját 2007-ben elfogadott kedvező jelentése óra, Horvátország csatlakozási kilátásairól. Nehezen érthető, hogy az újonnan megalakult kormánynak csupán négynapos működése után megkérdőjelezi Európa iránti elkötelezettségét. Meglepetéssel látom, hogy négy nap alatt ennyit változott a világ” – tette hozzá Schmitt Pál.
 
Az EU-Horvátország Parlamenti Közös Bizottság legutóbbi, tavaly októberi ülésén elfogadott Közös Nyilatkozatában, röviddel a horvát parlament feloszlatása előtt, e bizottság üdvözölte a horvát intézmények erőfeszítéseit és eredményeit, amelyek hozzájárulnak a teljes jogú európai uniós tagság eléréséhez.