Európai Unió

Horvátország megérkezett – A Fidesz üdvözli a teljes jogú horvát EP-képviselőket

Horvátország megérkezett – A Fidesz üdvözli a teljes jogú horvát EP-képviselőket

2013. 07. 02.


Horvátország a mai nappal az Európai Unió teljes jogú tagjává vált. Horvátország csatlakozásával folytatódik az a több mint hatvan éve megindított folyamat, amely Európa újraegyesítését, az európai nemzetek megbékélését és gazdasági integrációját célozza. Ezen folyamat sikerének egyértelmű bizonyítéka, hogy a mai nappal nem csak a 28. tagállamot köszönthetjük az Európai Unióban, hanem egy olyan országot, amely két évtizede még pusztító háborútól szenvedett. Horvátország csatlakozása is bizonyítja: az EU legsikeresebb eszköze a bővítés, az EU továbbra is vonzó közösség, és kapui továbbra is nyitva állnak a többi dél- és kelet-európai állam előtt.
 
A magyar kormány és Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja mindvégig elkötelezetten támogatta Horvátország csatlakozását. A 2011-es magyar soros elnökség pedig elévülhetetlen érdemeket szerzett a folyamatban: az elnökség alatt ugyanis minden, 2011 elején még nyitott kérdést sikerült rendezni, ezáltal a csatlakozási tárgyalásokat  még 2011 júniusában sikerült lezárni Horvátország és az Európai Unió között.
 
A teljes jogú horvát európai parlamenti képviselők a mai napon kezdték meg munkájukat az Európai Parlamentben. Az esemény kapcsán Schöpflin György az Európai Parlament Külügyi Bizottságának tagja kijelentette: "A jó példa és a lehetőség mindenki számára adott a térségben, hogy nem lehetetlen a feltételek teljesítése, és Horvátországnak ez sikerült. Az emlékezet azt is üzeni, hogy 1918 előtt horvátok és magyarok ugyanabban a parlamentben ültek: így ismétli magát a történelem, mivel most az Európai Parlamentben találkozunk Dráván túli szomszédainkkal".
 
A horvát csatlakozást a magyarok történelmi okokból mindig szorosan követték. Bagó Zoltán, aki az EU–Horvátország Parlamenti Vegyes Bizottságba delegált küldöttség munkájában a képviselői mandátumának kezdetétől folyamatosan tevékenyen vett részt, elismerését fejezte ki Horvátország erőfeszítéseit illetően. "Gratulálok déli szomszédunknak a kitartó munkáért! A volt-jugoszláv ország hat éven keresztül tárgyalt az Európai Unióval, amíg aláírta a csatlakozási szerződését, és most jutott el ahhoz a ponthoz, mikor teljes jogú tagja lett a közösségnek. Az idáig vezető ösvény árkokkal volt teli, de nem szabad elfelejteni azt sem, hogy miért indult Horvátország útnak!"
 
Háttér: Horvátország 12, 2013. április 14-én megválasztott képviselőt delegált az Európai Parlamentbe, akik július 1-jétől immáron teljes jogú tagként vehetnek részt a Parlament munkájában.
 
 
Strasbourg, 2013. július 1.
A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának sajtóközleménye