Magyarország

In-kalosok biztosítják a Magyar Charta demokratikus felvonulását?

In-kalosok biztosítják a Magyar Charta demokratikus felvonulását?

2008. 09. 19.

A Szabadság Kör arra vár választ az igazságügyi és rendészeti minisztertől, hogy a Magyar Demokratikus Charta szombati demonstrációjának biztosításában részt vesz-e az In-Kal Security – erről Gulyás Gergely, a szervezet szóvivője beszélt pénteken.

A fideszes politikusokat és jobboldali értelmiségieket tömörítő Szabadság Kör szóvivője emlékeztetett arra, hogy még augusztusban a szervezet képviseletében Balog Zoltán, az emberi jogi bizottság fideszes elnöke öt kérdésből álló nyílt levelet adott át Draskovics Tibor szakminiszternek, amelyben többek között arról érdeklődött, hogy 2006. szeptember 17-ét követően a rendőrség a nemzeti ünnepeken, vagy más alkalmakkor a rendfenntartás, vagy az állami vezetők védelmének ellátása során igénybe vette-e magáncég segítségét. 

A levélben azt is kérték, hogy az In-Kal Securityről külön is nyilatkozzon a minisztérium, mert sajtóinformációk szerint a cég többször is ellátott olyan feladatot, amelyen jogszerűen nem tehetett volna, például az In-Kal Security emberei a rendezvényeken igazoltatták a résztvevőket. 

Gulyás Gergely szerint a miniszter azóta sem válaszolt a kérdésekre, pedig a törvény szerint erre 15 napon belül köteles lett volna. 

Hozzátette: az ügynek most aktualitást ad a Magyar Demokratikus Charta szombati demonstrációja, a Szabadság Kör feltételezése szerint ugyanis jó esély van arra, hogy a kormány a rendezvény biztosítására nem kizárólag a rendőrséget, hanem magáncéget is felhasznál. 

Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter augusztusban a Szabadság Kör felvetéseire reagálva azt mondta: szerinte "általánosak" a társaság kérdései, ezért várhatóan Balog Zoltán majd kap egy listát "6826 olyan cégről, aki számlázott a rendőrségnek", a legkülönbözőbb szolgáltatások igénybevétele miatt.

(MTI/Hirszerző)