Rendezvények

JELENÉSEK – Bekay Nagy Maya kiállítása Brüsszelben

2017. 01. 15.

Nagy Maya festményei, rajzai, akvarelljei különlegesen erős érzelmi kifejezőerővel bírnak, mindent átható expresszivitást árasztanak. Maya a magyar spiritualitást európai spiritualitásként értelmezi. Családjával olyan Európában hisz, mely a szabadságnak és a szellemiségnek szenteli magát.

_MG_7271

_MG_7285 _MG_7299 _MG_7297 _MG_7286 _MG_7281 _MG_7275

Jelenések címmel nyílt kiállítás Bekay Nagy Maya Olaszországban élő magyar festőművész munkáiból a brüsszeli Balassi Intézetben szerdán.

Szájer József európai parlamenti képviselő, a Fidesz politikusa megnyitó beszédében hangsúlyozta, hogy Bekay Nagy Maya ikonszerű festményei az igazság vallásos megjelenései. Mivel a művész negyven éve Olaszországban él, munkája a nemzeti összetartozásnak, valamint a hit erejének hangsúlyozása, amely évszázadok óta összeköti az olasz és a magyar nép történetét – tette hozzá a képviselő.

 
Bekay Nagy Maya az MTI-nek elmondta, hogy az olasz reneszánsz technikájával festett képeken az Ószövetség és az Újszövetség történetei mellett a Kárpát-medence népeinek kultúrája jelenik meg.

 
A Kelet és a Nyugat közötti kapcsolatokat bemutató művek merítenek a mágikus realizmus kiemelkedő alkotóinak, köztük Hieronymus Bosch-nak, Mihail Bulgakovnak és Gabriel García Márqueznek a munkáiból – tette hozzá a művész.

 
Vitézy Zsófia, a brüsszeli Balassi Intézet igazgatója köszöntőjében elmondta, hogy Bekay Nagy Maya festményei, rajzai, akvarelljei különlegesen erős érzelmi kifejezőerővel bírnak, mindent átható expresszivitást árasztanak. A művésznő a magyar spiritualitást európai spiritualitásként értelmezi – mutatott rá az igazgató.

 
Bekay Nagy Maya képeit a reneszánsz velatura technikával készíti, melynek lényege, hogy a festéket rétegenként, fátyolosan hordja fel a felületre. Képeinek témái között a keresztény kultúrkörből származó motívumok és a pogány magyar hagyomány elemei mellett megjelennek a Kisalföld dombjai vagy Bartók Béla A kékszakállú herceg vára című operája ihlette jelenetek.

 
A budapesti születésű képzőművész az olaszországi Pollenzában, Maceratában, Velencében, valamint Budapesten él, tanít és alkot. A hetvenes években települt át Olaszországba, jelenleg a Velencei Szépművészeti Akadémián oktat.

Forrás: Irodalmi Jelen via MTI