Európai Parlament

Kijelölték a Raoul Wallenbergről elnevezendő üléstermet az Európai Parlamentben

Kijelölték a Raoul Wallenbergről elnevezendő üléstermet az Európai Parlamentben

2012. 11. 08.

Surján László az EP néppárti magyar alelnöke, az Elnökség tagja az ülést követően kijelentette: "A svéd európai parlamenti képviselők kezdeményezését a Magyar Néppárti Képviselőcsoport is felkarolta és lobbizott annak sikere érdekében. A döntés mind Svédország, mind Magyarország számára megtiszteltetés. A Fidesz EP-delegációt örömmel tölti el, hogy a parlament is megőrzi az emlékét annak a kiváló svéd diplomatának, aki magyar zsidók ezreit mentette meg Magyarországon a náci uralom alatt."

A néppárti politikus hozzátette: "A döntés révén a budapesti közterület elnevezés, emlékmű és szobor mellett egy európai parlamenti ülésterem is őrizni fogja emlékét". "Felfoghatatlan, hogy 1945-ben a szovjet erők miért hurcolták el a svéd diplomatát és szomorú, hogy későbbi sorsa, halálának körülményei máig tisztázatlanok" – tette hozzá Surján László, az EP kereszténydemokrata alelnöke. 

Günnar Hökmark, a néppárti frakció svéd alelnöke a döntés kapcsán kijelentette: "Raoul Wallenberg igaz európai hős volt. Helyénvaló, hogy az Európai Parlament kifejezi tiszteletét az emberiség érdekében kifejtett tevékenységéért".

Háttér: A magyar kormány a 2012-es évet az embermentő diplomata születésének 100. évfordulója alkalmából Raoul Wallenberg Emlékévnek nyilvánította, és döntött a Raoul Wallenberg Emlékbizottság felállításáról.

Az Európai Parlament Elnöksége idén május 9-én hozott egyhangú döntést arról, hogy Raoul Wallenbergről üléstermet fog elnevezni.

A terem felavatására előreláthatólag még idén sor kerül.

A Magyar Néppárti Képviselőcsoport sajtóközleménye