„Kiteljesedik a nemzeti érdekképviselet”

Sem handabandázással, sem pedig az állandó igazodással nem lehet eredményeket elérni az Európai Unióban – hangsúlyozta Szájer József a fidesz.hu-nak adott interjújában. A Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselője elmondta, mi az a kérdés, ami a legjobban foglalkoztatja az embereket az unióval kapcsolatban, és kitért a nemzeti lista fontosságára is.

Sokat utazik, az ország számos pontján tartott eddig fórumot. Mit tapasztalt ezeken a rendezvényeken?

Nagyon jó hangulatúak ezek a fórumok. Azt tapasztaltam, hogy sokan jönnek el, és veszik a fáradságot arra, hogy Európa és Magyarország ügyei iránt érdeklődjenek. Az emberek az elmúlt 3-4 évben tapasztalhatták, hogy milyen vitáink vannak Strasbourgban, láthatták, hogy az Európai Unióban is – hasonlóan Magyarországhoz – pártok küzdenek egymással. Akik eljönnek ezekre az összejövetelekre, éppen ezért nagyon lényegbevágó kérdéseket tesznek fel.

Melyek azok a fontos témák, amik a legjobban érdeklik az embereket?

Úgy tapasztaltam, leginkább arra kíváncsiak, hogy meddig terjed az Európai Unió jogköre. Nagyon gyakran azt láttuk, hogy az unió olyan ügyekbe is beleszól, amelyekről mi úgy gondoljuk, hogy helyben jobban tudnánk azokról dönteni, mert itt jobban rendelkezésre állnak az információk. Például Brüsszelben akarják meghatározni, hogy a budapesti nagyobb bírósági ügyterhelést hogyan kell megoldani, vagy azt, kell-e adóztatni a pálinkafőzést, vagy ki kell-e vágni a magyar akácfákat. Ezek mind olyan kérdések, amelyekről a magyar emberek joggal érezhetik azt, hogy nem az unió dolga, hogy döntsön. Nagyon sok olyan ügy is van, melyek gyakran helyi, vagy akár önkormányzati hatáskörbe tartoznak, nem pedig uniósba. Azt mondhatom tehát, a legnagyobb érdeklődés azt a témát övezi, hogyan lehet elhatárolni egymástól, mi az, amibe beleszólhat az Európai Unió, és mi az, ahol a mi szuverenitásunk szempontjai érvényesülnek.

A Fidesz-KDNP EP-listáján a határon túli magyar közösségek képviselői is helyet kaptak. Mi indokolta, hogy a pártszövetség nemzeti listát állított?

Most alakult meg a magyar Országgyűlés, ahol először szavazhatott minden magyar, függetlenül attól, hogy Magyarországon vagy az ország határain túli magyar nemzeti közösségekben él. Fontosnak tartjuk, hogy az Európai Parlamentben is megjelenjen a magyar nemzet sajátos helyzete, az, hogy az anyaországon kívül a környező országokban nemzeti közösségeink vannak. Kárpátaljáról, Vajdaságból is – olyan területekről, amelyek nem tagjai az Európai Uniónak – vannak képviselők a nemzeti listánkon. Ezeknek a közösségeknek az érdekképviseletét bevisszük az Európai Unióba. Ezzel kiteljesedik a nemzeti érdekképviselet.

Mi a május 25-én sorra kerülő európai uniós választás tétje?

Több tétje van, de Magyarország számára a legfontosabb, hogy folytatódjon az a kormányzati politika, amely az elmúlt négy évben szakított a korábbi szolgai, állandóan igazodni akaró politikával, amely arról szólt, hogy el kell fogadnunk az Európai Unióból érkező utasításokat. Ennek véget vetettünk. Az a kérdés április 6-án eldőlt, hogy ki fogja kormányozni Magyarországot, de hogy ezt milyen körülmények között teheti – európai uniós keretekben segítők vagy ellendrukkerek környezetében -, ezen a választáson fog múlni.

Ma már gazdasági ügyeinknek nagyon jelentős része az Európai Unión belül dől el, nem a magyar Országgyűlésben, nem a magyar minisztériumokban, hanem az Európai Parlament, az Európai Tanács, a miniszterek tanácsa, az Európai Bizottság dönt ezekben a kérdésekben. Ha nem vagyunk elég erősek, felelős, a nemzeti közepet képviselő erők, akkor megnehezedhet a helyzet. Ezért is kell biztosítani a magyar kormány hátországát, hogy például a rezsicsökkentést Brüsszelben is meg tudjuk védeni. Azért is, ha földkérdésben kell harcolni, hogy a magyar földet védő törvény hatályban maradhasson. Sem handabandázással, sem pedig az állandó igazodással nem lehet eredményeket elérni. Csak a Fidesz és a KDNP képviselői tudják hatékonyan képviselni a magyar érdekeket úgy, ahogyan azt az elmúlt négy esztendőben tettük.

Forrás: fidesz.hu