Rendezvények

Közép-Európa 25 év távlatából

Közép-Európa 25 év távlatából

2015. 05. 18.

A rendezvényen a negyed századdal ezelőtti eseményeket testközelből megélt spanyol és közép-európai politikusok, közéleti szereplők vitatták meg a Közép-Európa szocialista blokkjában végbement demokratikus átmenet, illetve európai integráció tapasztalatait.

A résztvevők személyes élményeikkel, háttértörténetekkel gazdagítva szóltak a 1989/90-es történésekről. Enrique Barón Crespo, spanyol politikus, az Európai Parlament 1989-92 közötti elnöke, illetve Marcelino Oreja, korábbi spanyol külügyminiszter, az Európa Tanács 1984-89 közötti főtitkára közép-európai, többek között magyarországi látogatásaikról osztottak meg kulisszatitkokat – kiemelve a változások (és főleg azok gyorsaságának) váratlan jellegét.

A magyar, lengyel és szlovák meghívott vendégek a szabad, demokratikus Európa értékeinek a fiatalabb generációkban való tudatosítására hívtak fel. Magyar részről Szájer József, az EP néppárti frakcióvezető-helyettese kiemelte az egyes emberek, a civil társadalom a Vasfüggöny lebontásában, a rendszerváltozásban játszott szerepét, hozzátéve, hogy az „Európai Unió a jelenleg ismert legjobb (noha messze nem tökéletes) keret a népek békés együttélésére és együttműködésére”, a súlyos küzdelmek árán kivívott demokratikus vívmányok megőrzésére.

Róża Thun, valamint Eduard Kukan lengyel, illetve szlovák EP-képviselők – egyetértve Szájér József szavaival – az emlékezés és az európai legújabbkori történelem tanításának fontosságát emelték ki a válságokkal és szélsőséges nézetek által fenyegetett európai kontinensen. „Amíg Schuman, Adenauer és De Gasperi számára a béke volt a legfontosabb, a közép-európai rendszerváltók pedig a szabadságot helyezték mindenek elé, a mai generációk előtt nincs egy jól körülhatárolható eszme és célkitűzés”, így az oktatás fontosabb, mint valaha – mondta Róża Thun. „A szabadság, a demokrácia mára adott tényként kezelt, olykor már nehéz felhívni a figyelmet arra, hogy nem mindig volt ez így, pedig ez az üzenet a mai Európában szükséges és aktuális.”- tette hozzá Eduard Kukan, korábbi szlovák külügyminiszter.

(Madridi Magyar Nagykövetség)