Európai Parlament

Magyar néppárti tiltakozás egy konferencia miatt

Magyar néppárti tiltakozás egy konferencia miatt

2009. 04. 02.

Tisztelt Schulz Úr!

A Magyar Néppárti Delegáció komolyan aggódik "Közép- és Kelet-Európa politikai stabilizációja az I. világháború után: a magyarországi szovjetköztársaság bukása" című konferencia miatt, amelyet román szocialista európai parlamenti képviselők kezdeményeztek.

Határozottan visszautasítjuk a címet, amely megszégyeníti hazánk nevét és egy olyan összefüggésbe helyezi, amely a történelmet eltorzítja, félremagyarázza, és igazságtalanul értelmezi. A téma, amelyet mondvacsinált ürügy alapján vitatnak meg, fellebbenti a fátylat a rejtett szándékról. Így a történelem anakronisztikus és nacionalista értelmezését nyilvánosan eladható köntösbe öltöztetik azzal, hogy – ironikus módon – a kommunizmus elleni harcként tüntetik fel.

A konferencia címe és a kizárólag romániai európai parlamenti képviselőkhöz intézett meghívólevél figyelmen kívül hagy történelmi tényeket és nyíltan sértő más országra, Magyarországra nézve. A történelem ilyen egyoldalúan értelmezett olvasatának politikai eszközként történő felhasználása teljességgel elfogadhatatlan az Európai Parlamentben.

Így, mint az Európai Parlament választott magyar tagjai, teljes mértékben elhatárolódunk a jelenségtől és követeljük a konferencia címének a megváltoztatását.

Hasonlóképpen, felszólítjuk Önt, mint az Európai Szocialista Frakció vezetőjét, hogy kövesse példánkat: leplezze le és ítélje el az összes ilyen, az Ön frakciójától származó kezdeményezést, amelyek teljeséggel ellentétesek az alapvető európai normákkal és közös értékeinkkel.

A Magyar Néppárti Delegáció nevében
Szájer József,
a Magyar Néppárti Delegáció vezetője