Európai Parlament

Magyarázatot vár Szájer József

Magyarázatot vár Szájer József

2011. 01. 20.

Az ülést hétfő este tartották Strasbourgban. Jaume Duch Guillot-hoz, az EP médiaügykért felelős igazgatójához intézett levelében Szájer azt a kérdést is feltette, hogyan fordulhatott elő, hogy a sajtó és a bizottság képviselőit még az ülés megkezdését megelőző órákban is arról tájékoztatták, lesz internetes élő közvetítés.

Az ülésen előadóként részt vett Neelie Kroes európai médiaügyi biztos, valamint Navracsics Tibor magyar miniszterelnök-helyettes.

"A meghallgatás különös jelentősége volt, hogy a magyar kormány az első alkalommal kapott lehetőséget, hogy a témában álláspontját méltó módon kifejthesse az Európai Parlamentben" – írta levelében a fideszes politikus. Emlékeztetett arra, hogy az Európai Parlament honlapja egy nappal a meghallgatást megelőzően és azt követően a meghallgatás kezdetéig folyamatosan azt mutatta, az ülés online követhető lesz.

"Bízva ezekben az információkban és az online közvetítésben, több, a téma iránt érdeklődő személy, köztük újságírók sem utaztak le a rendkívüli ülésre" – írta Szájer József. Mint hozzátette, ennek következtében a nagyközönség és a sajtó jelentős része számára az esemény nem volt követhető és tudósítható. A magyar hírügynökség munkatársai és más magyarországi újságírók ennek következtében csak közvetett információkra támaszkodhattak a nagy jelentőségű meghallgatáson elhangzottakkal kapcsolatban – olvasható a levélben.

Szájer emlékeztetett arra, hogy az Európai Parlament a kiemelt fontosságú szakbizottsági üléseket rendszeresen közvetíti. Az előző héten a magyar médiatörvény témájában egy parlamenti frakció által rendezett közmeghallgatás online közvetítése szintén biztosított volt – jegyezte meg. Ezt a közmeghallgatást a liberális frakció szervezte.

"Ezért is érthetetlen, hogy a január 17-ei rendkívüli bizottsági üléssel kapcsolatban ezeket a feltételeket az Európai Parlament sajtószolgálata miért nem biztosította" – írta a néppárti frakcióvezető-helyettes.

(Forrás: MTI-fidesz.hu)