Alaptörvény

Magyarország működő jogállam

2011. 06. 22.

A Velencei Bizottság állásfoglalása teljesen világos atekintetben, hogy Magyarország a hatalommegosztás elvén alapuló és működő demokratikus jogállam lesz az új alaptörvény hatálybalépését követően is – hangzott el Gulyás Gergely és Prőhle Gergely szerdai sajtótájékoztatóján.

A Velencei Bizottság (VB) az új magyar alkotmányt véleményezte. A közel 30 oldalból álló jelentést hivatalosan hétfőn tették közzé. A bizottság pénteki ülésén Magyarországot Gulyás Gergely és Szájer József képviselte. Az európai parlamenti képviselő részletesen ismertette a magyar álláspontot, Gulyás Gergellyel közösen megfogalmazták, hogy a jelentés mely részeivel értenek egyet, és mellyel nem.

A Velencei Bizottság állásfoglalása teljesen világos atekintetben, hogy Magyarország a hatalommegosztás elvén alapuló és működő demokratikus jogállam lesz az új alaptörvény hatálybalépését követően is – reagált a jelentésre Gulyás Gergely. Azokban a belpolitikai vitákban, melyeket az elmúlt hónapokban megvívtunk, a VB jelentése egyértelműen megerősíti azt, hogy az álláspontunk helyes volt, de vannak olyan részletek is, melyet korábban is vitattunk, és most is, valamint vannak tárgyi tévedések is – fogalmazott a képviselő. A tévedésekre példaként Gulyás Gergely a sarkalatos törvények ügyét említette.

Fotó: fidesz.hu

A VB szerint túl sok a hivatkozás a sarkalatos törvényekre az új alkotmányban. Gulyás Gergely elmondta: a sarkalatos törvényekkel szabályozott területek száma nem nőtt, hanem csökkent. Korábban 28 területen volt szükséges kétharmados törvény elfogadása, ez most az új alaptörvény elfogadásával 26 lett. Az alapjogi törvényeknél számtalan esetben a jövőben nem szükséges sarkalatos törvény, viszont bizonyos gazdasági, a nyugdíjrendszer alapjaival kapcsolatos jogszabályok kétharmados törvénnyel szabályozandóak. A kormány és az Országgyűlés a VB iránymutatásait eddig is figyelembe vette. Maga a Velencei Bizottság is üdvözli azt, hogy a márciusi ajánlásai jelentős részét a kormány figyelembe vette – tette hozzá a képviselő.

Gulyás Gergely elmondta azt is, hogy részletes szakmai álláspontját a kormány rövidesen ki fogja alakítani. Az alapvető kérdésekben a bizottság véleménye Magyarország számára kedvező, de vannak olyan állítások, melyeket nem tudunk elfogadni – fogalmazott a politikus. A képviselő szerint a nemzetiségiekkel kapcsolatos szabályozás területén példamutató az alaptörvény. Az EBESZ bolzanoi ajánlásaival, illetve korábban a státusztörvény kapcsán kialakított velencei bizottsági véleménnyel összhangban áll az, ami az új alaptörvényben szerepel – tette hozzá. A bizottság jelentése arra is kimondja, hogy nem volt megfelelő az együttműködés a kormány és az ellenzék között az alkotmányozás folyamatában. Gulyás Gergely elmondta, ezzel a megállapítással egyetértenek, emiatt azonban az ellenzéket terheli a felelősség.

Fotó: fidesz.hu

Prőhle Gergely aláhúzta: a Velencei Bizottság véleményét a magyar diplomácia – mint korábban is – figyelembe veszi, tiszteletben tartja, és kész a folyamatos konzultációkra. A Külügyminisztérium helyettes államtitkára szerint a Velencei Bizottság kritikai megállapításokat is tesz, de ezek olyanok, melyek végén mindig az szerepel, hogy majd a gyakorlat dönti el a helyességét. A bizottság olyan véleményt fogalmazott meg, amely további egyeztetést, a párbeszéd fenntartását javasolja. A politikus természetesnek tarja, hogy a konzultációt – különös tekintettel a meghozandó sarkalatos törvényekre – folytatni fogják.

Prőhle Gergely felhívta a figyelmet arra, hogy teljesen egyértelmű a Velencei Bizottság állásfoglalása azzal kapcsolatban, hogy a magyar alkotmánynak nincs "extraterritoriális jellege", és jogos, hogy a kormány felelősséget vállal a határon túli magyarokért. A politikus sajátos és egyedi interpretációnak tartja Dzurinda szlovák külügyminiszter megnyilatkozását a Velencei Bizottság jelentése ügyében. Első helyen a külhonban élő kisebbségek sorsáért az az ország felel, ahol élnek, de egy nemzetközi dokumentum sem vitatja az anyaország értük vállalt felelősségét – szögezte le Prőhle Gergely. Gulyás Gergely üdvözli, hogy Mikulas Dzurinda ilyen fontosnak tartja a Velencei Bizottság mostani állásfoglalását, de – mint mondta – akkor ez legyen így minden állásfoglalás esetében is. Emlékeztetett arra, hogy korábban a bizottság egyértelműen elutasító, Szlovákiát elmarasztaló határozatot fogadott el a nyelvtörvény ügyében.

Fotó: fidesz.hu

A választójogi törvényre vonatkozó újságírói kérdés kapcsán Gulyás Gergely elmondta, hogy biztosan 200 fős lesz az új Országgyűlés, a határon túli magyaroknak lesz választójoga, és vegyes választási rendszert vezetnek be. Az alkotmánybíróságra vonatkozó kérdésre válaszolva leszögezte: jogi érdek alapján bárki fordulhat az Ab-hoz – azon esetekben is, melyekben eddig nem lehetett -, viszont jogi érdek nélkül nem. Az Alkotmánybíróság erősödik az új alaptörvénnyel – szögezte le.

(fidesz.hu)