Alaptörvény

Marad a jövő nemzedékek ombudsmanjának intézménye

Marad a jövő nemzedékek ombudsmanjának intézménye

2011. 03. 17.

Nem kell távozniuk a jelenlegi ombudsmanoknak, az új alkotmány csak egységesíti a jelenlegi jogbiztosi hivatalokat – mondta a Krónikának Szájer József. A Fidesz-KDNP alkotmányszövegező bizottságának elnöke a jövő nemzedékek biztosának kijelentésére reagált. Fülöp Sándor ugyanis kijelentette: példátlan visszalépés lenne, ha az új alaptörvényből kimaradna az egészséges környezethez való jog és annak intézményes védelme. Szájer József közölte, a tervek szerint a jövőben egy ombudsman és egy hivatal lesz, és a többi biztos helyettesként képviseli a területét. A képviselő hozzátette, a politikai szándék ezzel kapcsolatban nem ezeknek a tisztségeknek a megszüntetése vagy lefokozása, hanem éppen erősítésük. Éppen egy egységes, erős ombudsmani hivatal az, amely ezt a célt jobban elláthatja – magyarázta.

Szájer József úgy fogalmazott, nyitottak a szövegmódosításra is, ha félreérthető az alkotmány megfogalmazása. Az MSZP elnöksége eközben bírálja a kormánypártok tervezetét. A szocialisták szerint az alaptörvény-koncepció avíttas szemléletű, kidolgozatlan és nem európai. Mesterházy Attila pártelnök azt mondta: a tervezet csorbítja a szociális jogokat, korlátozza az Alkotmánybírósághoz fordulás lehetőségét és leépíti a fékek és ellensúlyok rendszerét. Mint mondta, ugyan formai legitimitása lehet a mostani alkotmánynak, de sem társadalmi, sem tartalmi legitimitása nincsen. Egy politikai párt alkotmánya lesz, nem pedig a nemzet konszenzussal elfogadott alkotmánya – mondta.

Szájer József erre úgy reagált, a szocialisták jobban tennék, ha a Parlamentben mondanák el véleményüket az alaptörvényről, mert szerinte az MSZP elárulja szavazóit, ha nem képviseli az álláspontjukat az új alkotmány országgyűlési vitájában.

(Forrás: www.mr1-kossuth.hu/hirek/itthon/megmarad-a-jovo-nemzedekek-ombudsmanjanak-intezmenye.html)