Európai Parlament

Meg kell védeni a magyar földet –  A Bizottság nem állhat a jogsértő spekulánsok oldalára

Meg kell védeni a magyar földet – A Bizottság nem állhat a jogsértő spekulánsok oldalára

2014. 02. 25.

„Az osztrák kormány az Európai Bizottsághoz fordult az osztrák-magyar földvitában és azoknak kér védelmet, akik törvénysértő módon szereztek földet Magyarországon” – jelentette ki Szájer József az Európai Parlament tegnapi plenáris ülésén.
 
Tíz évvel ezelőtt az új tagállamok, így Magyarország is lehetőséget kapott arra, hogy a spekulációval szemben megvédje saját földpiacát. Ugyanakkor mindenki tudta, hogy az akkor kötött szerződések ezeknek a szabályoknak a kijátszásával történtek – hívta fel a figyelmet a fideszes képviselő.
 
„Minden állam fokmérője, hogy mennyire tud érvényt szerezni saját törvényeinek. A magyar állam sokáig gyenge volt. Azonban az elmúlt időszakban a kormány világossá tette, hogy a tilalom idején törvénytelenül megkötött színlelt szerződéseket nem fogja elfogadni. A csalóknak pedig lehetőségük lett volna, hogy időben visszalépjenek, ezt azonban nem tették” – tette hozzá a néppárti politikus.
 
„Az Európai Bizottságnak a törvényességet kell védenie, nem pedig a jogsértő spekulánsokat. Ennek érdekében a magyar földtörvény hatályba fog lépni” – zárta felszólalását Szájer József fideszes EP-képviselő.
 
Strasbourg, 2014. február 25.

A témában a Kossuth Rádió 180 perc című műsorának adott interjú elérhető itt a 6:45 és 6:50 közötti idősávban.