Európai Unió

Mérlegen az EP – Szájer szerint változásokra van szükség

Mérlegen az EP – Szájer szerint változásokra van szükség

2014. 04. 29.

Szájer József, a Fidesz európai parlamenti képviselője Az Estében arról beszélt, hogy a válság nem ért véget, éppen ezért irányokat kell szabni, s ebben az értelemben kifáradt az európai integráció. Az, hogy kitűzött cél nélkül ment előre, s ebben az állapotában az, hogy egyik napról a másikra élt, az nem folytatható, ennél nagyobb szabású változásokra van szükség, egy EP-választás jó ok, hogy ez elinduljon – közölte.

Szájer felhívta a figyelmet arra, hogy nemcsak az Európai Parlament fog megújulni, hanem létrejön egy új bizottság, új vezetéssel. „Gyakorlatilag Európa teljesen új vezetést fog kapni” – mondta.

A Fidesz EP-képviselője szerint egy dolog nagyon fontos, mégpedig, hogy „Európának cselekvőképesnek kell lenni, s ehhez nem mindig vannak meg az eszközei, a másik oldalon az, hogy az a módi, hogy a tagország érdekeit egyre kevésbé vegyék figyelembe, az sem működik” – mondta. Hozzátette: a válságból csak hatásos, és gyors döntésekkel lehet kilépni.

A Fidesz véleménye szerint az Európai Uniónak azokba az ügyekbe kellene beleszólnia, amelyekben „a közös európai cselekvés többet ér, és hatékonyabb, mint amikor helyben csináljuk”. Szájer József szerint például a pálinkaügy szimbolikus, a szabadságról szól, s az EU ezt a szabadságot korlátozná.

A fideszes politikus felvetette: honnan tudhatja Brüsszelben bármelyik bürokrata, hogy Magyarországon mi a jó. Ha mindent kérdést Brüsszelben döntenének el, például az Európai Egyesült Államok, akkor olyan döntések születnének, aminek semmi köze a mi életünkhöz – mondta. Hozzátette: „mi olyan Európát akarunk, ahol ezek arányosak, (…) vagyis hogy a döntések ott szülessenek meg, ahol a leghatékonyabban lehet őket meghozni és ahol a legtöbb információ rendelkezésre áll”.

Szájer József arról is beszélt, hogy egy bürokrácia soha nem akar újat, mindig a régihez ragaszkodik, mert abból nincsenek konfliktusok, „mi meg azt mondjuk, hogy egy ilyen súlyos válságból nem lehet úgy kimászni, hogy a régi, sokszor csődöt mondott recepteket alkalmazzuk”.

A Magyarország által alkalmazott új utakat kereső megoldások, amelyek mára meghozták az eredményüket, tehát az a gazdaságpolitika, azok az újítások, amit mi bevezettünk- bankadó, közös teherviselés – ezek mind olyan kérdések, amelyek újak egy bürokrácia számára, ők ezt ellenzik – mondta Szájer. Hozzátette: „ennek véget kell vetni, az EU nem töltheti be azzal a szerepét, hogy akadályozza az egyes tagországok szabad fejlődését, az ötleteket és válságból való kilábalásnak, a kreatív, innovatív útjait”.

A teljes interjú elérhető itt.

Forrás: hirado.hu