Európai Parlament

Mi megharcoltunk a jogállamért!

2020. 07. 23.

Szájer József felszólalása az Európai Parlamentben – 2020.07.22.

Sokat beszélnek ebben a Házban a jogállamiságról, olyanok is akiknek halvány fogalmuk sincsen arról, hogy az mit jelent. Nekünk a jogállam a szabadságot, a nemzeti függetlenséget és a demokráciát jelenti. A jogállam a jog uralmát jelenti emberek uralma helyett. Az én nemzedékem harminc éve azért harcolt, hogy ez ne csak Európa nyugati felén élők örökölt privilégiuma legyen. Mi ezért megharcoltunk.

De azt is elmondom önöknek, hogy mi mindent nem jelent a jogállam, amire sokan itt felhasználni szeretnék. Nem jelenti előre nem rögzített, le nem írt szabályok számonkérését. Nem jelenti a kettős mércét, azt amikor valakit megbüntetnek ugyanazért, amiért valaki mást megdicsérnek. Nem jelenti az egyeseknek nem tetsző politikai ideológiák szankcionálását vagy elhallgattatását.

Pedig itt egyesek erre használják a jogállam jelszavát, kiüresítik, pártpolitikai céloknak rendelik alá.

Aki jogállamról papol, az ne tekerje ki a szavazási szabályokat csak azért, hogy a neki kedvező eredmény jöjjön ki, amint azt nemrégiben tették a Sargentini jelentés szavazásakor. Aki a jogállam híve az ne ijedjen meg az eltérő véleményektől, az adja meg a szót a vádlottnak hogy védekezhessen. Nemrégiben a Magyarországról szóló vitában önök megtagadták, hogy a magyar miniszter elmondhassa az álláspontját.

A jogállam egyik legősibb elve a római jogból származik: nullum crimen sine lege. Nincs büntetés törvény nélkül. Ebben a házban mégis is olyan megoldásokat erőltetnek, amelyeknél nem normatív, nem jogi kritériumok alapján határoznák meg, hol sérül a jogállam, hanem már a gyanú esetén is súlyos anyagi szankciókat vetnének ki és nem garantálnák az egyenlő elbánást sem.

Ez a kommunista modell. Ez a gondolatrendőrség orwelli modellje, amely már a szándékot is büntetni akarja. Ez a szovjet módszer, a jog kifacsarása a célból, hogy a politikailag másként gondolkodó országokat kioktassák és zsarolják. Mi már láttunk ilyet. Mi már voltunk áldozatai hasonló törekvéseknek, legyőztük őket és nem fogjuk megengedni, hogy a hátsó ajtón visszatérjenek.

Európa jobbat, igen, jobb jogállamot érdemel.

And madame President, if you allow me a last word. In this house some members like to lecture to certain coutries, to certain politicians about observing rules in the name of rule of law, however this parliament is in breach itself of its own rules of procedure in this very moment: our rules clearly say that voting can start only after the debate on the floor finished. We are debating still but the voting has already started. This is a violation of our own rules.

So. Lets sweep in front of our own house first before we condemn others.