Európai Unió

Mi legyen az Európai Alkotmányos Szerződéssel?

2005. 11. 22.

Az Európai Parlament jogi szakbizottsága jelentést fogalmazott meg az Alkotmányos Szerzõdésrõl folyó mérlegelési idõszakról. A jelentés kiemeli, hogy a mérlegelési idõszak célja nem lehet más, mint a válasz megtalálása arra a kérdésre, hogy hogyan lehet véghezvinni sikeresen a megerõsítési folyamatot. Hangsúlyozza továbbá, hogy a mérlegelési idõszakban struktúrált, interaktív és eredményorientált vitát kell folytatni az európai polgárokkal.

Szájer József a jelentéshez módosító indítványt nyújtott be, melyet a bizottság egyhangúlag elfogadott. A képviselõ indítványában leszögezi, hogy a mérlegelési idõszaknak az is célja kell legyen, hogy hogyan szerezze vissza az Európai Unió az állampolgárok bizalmát. A magyar néppárti képviselõ továbbá úgy véli, hogy a siker érdekében vitát kell folytatni arról is, hogy hogyan fokozza az EU a teljesítményét, és hogyan járuljon hozzá az emberek valós problémáinak megoldásához.