Rendezvények

MI: Magyar-olasz kiállítást nyitott meg Szájer József

MI: Magyar-olasz kiállítást nyitott meg Szájer József

2016. 02. 24.

"A politikus köszöntőjében elmondta, hogy a nemzeti összetartozás és a hit erejének hangsúlyozása évszázadok óta összeköti az olasz és a magyar nép történetét. „E két pillérre támaszkodva segítettük egymást nemzeteink fényes és nehéz óráiban, harcolva a szabadságért. Kultúráink összefonódása a művészet számos területén megmutatkozik” – fogalmazott az EP-képviselő.

A mai alkalom a két nép barátsága, közös európai és keresztény gyökerei és értekei előtti tisztelgésre Bekay Nagy Maya kiállított remekműveivel az Európai Unió szívében – hangsúlyozta Szájer József.

Antonio Tajani, az Európai Parlament olasz alelnöke megnyitóbeszédében elmondta, hogy az olasz és a magyar lobogók hasonlóságában is kifejezést nyer az olasz és magyar nép kivételes barátsága, mely az 1848-as forradalom és szabadságharc során is bebizonyosodott. Ahogy az olasz csapatok harcoltak a magyarok szabadságáért, pár évvel később pedig olyan magyar hősök, mint Tüköry Lajos, adták vérüket Olaszországért – fogalmazott.

Bekay Nagy Maya képeit a reneszánsz velatura technikával készíti, amelynek lényege, hogy a festéket rétegenként, fátyolosan hordja fel a felületre. Képeinek témái között a keresztény kultúrkörből származó motívumok és a pogány magyar hagyomány elemei mellett megjelennek a Kisalföld dombjai vagy Bartók Béla A kékszakállú herceg vára című műve ihlette jelenetek.
 

A budapesti születésű képzőművész az olaszországi Pollenzában, Maceratában, Velencében, valamint Budapesten él, tanít és alkot. A hetvenes években települt át Olaszországba, jelenleg a Velencei Szépművészeti Akadémián oktat.

Bekay Nagy Maya képei a hét végéig láthatóak az Európai Parlament épületében."

Forrás: Magyar Idők