Alaptörvény

Mit tanácsolna Szájer József a kormányfőnek?

Mit tanácsolna Szájer József a kormányfőnek?

2010. 12. 04.

Az Országgyűlés alkotmány-előkészítő eseti bizottságának összegző munkacsoportja által csütörtökön nyilvánosságra hozott munkaanyagból kiderül, hogy a Fidesz nem akar államformát változtatni, nincs szó az államszervezet radikális felforgatásáról, és a dokumentum cáfolja azt is, hogy lábbal tipornák az emberi jogokat – mondta az InfoRádiónak Szájer József, aki szerint a félelmek rosszindulatúak vagy alap nélküliek voltak.

A fideszes európai parlamenti képviselő kiemelte: a munkaanyagot még a bizottság is meg fogja vitatni. Szájer József örül az alapvető irányoknak, de sem ő, sem társai értenek egyet minden részletben. A politikus tagja annak a társadalmi bizottságnak, amelyet az új alkotmány koncepciójának kidolgozására kért fel Orbán Viktor kormányfő

Ha megkérdezik, az EP-képviselő azt tanácsolja a miniszterelnöknek és a képviselőknek, hogy ne változtassák meg a trikolórt, és ne kerüljön bele a címer. Szájer József hangsúlyozta: büszke arra, hogy Magyarországnak olyan zászlaja van, amely a legegyszerűbb heraldikai elemekkel büszkélkedhet. Nincs szükség arra, hogy a heraldika részleteire kitérjen az alaptörvény, ha az a legfontosabb kérdéseket rögzíti – vélekedett.

A politikus merevnek tartja az alkotmány későbbi módosításának azt a rendszerét, miszerint ahhoz kétszer kétharmados többségre lenne szükség. Felléphet az igénye a ciklus közbeni alkotmány-módosításnak is, amire példaként Magyarország uniós csatlakozását hozta fel Szájer József. Ebben az esetben meg kellett volna várni a 2006-os választásokat a módosítással.

Ha a kétkamarás parlament ügyében kérné ki a véleményét a kormányfő, Szájer József azzal érvelne, hogy most csökkentették a képviselői létszámot, amit a társadalom támogatott, és nem hiszi, hogy az emberek támogatnák, ha egy mondvacsinált második kamara létrehozása érdekében megint növelnék a honatyák számát. Magyarországnak van egy jól működő, a szuverenitást megfelelően kifejező parlamentje, ami egy házzal megfelelően működik, és nincs szükség egy olyan kamarára, amely részben lassítja, részben pedig tovább növeli az amúgy is nagyméretű politikai elit létszámát – fejtette ki.

Szájer József hozzátette: biztosítaná a választójogot a határon túli magyaroknak, és ez több országban is így van. A politikus bízik benne, hogy nagy viták lesznek az alkotmány koncepciójáról, és szeretné, ha a többi párt is hallatná a hangját.

(Forrás:Inforadio)