Alaptörvény

Most elmondhatja véleményét a készülő alkotmányról!

Most elmondhatja véleményét a készülő alkotmányról!

2010. 10. 17.

Ezek közé tartoznak a közpénzügyek, az alkotmányos alapértékek, az állampolgárok jogai és kötelezettségei, továbbá a hatalomgyakorlás és államszervezet, az alkotmányvédelem, valamint az igazságszolgáltatás, illetve a helyi önkormányzatok kérdésköre – fejtette ki a fideszes EP-képviselő. Hozzátette: az Országgyűlés célja, hogy 2011 tavaszára megszülethessen az ország végleges alkotmánya, amely szimbolikus értelemben is véget vet az elmúlt időszak átmeneti jellegének. A politikus szerint az új alapokmánynak éppúgy építenie kell az elmúlt ezer év egyedülálló magyar történelmi hagyományaira, mint a modern európai alkotmányosság elveire.

Szájer József szerint az origo.hu internetes portálról elérhető virtuális felület kialakításával az alkotmányozási folyamat szélesebb társadalmi bázisra való kiterjesztését szeretnék elérni, ezzel is biztosítva az átláthatóság alkotmányos alapelvének érvényesülését.

Gulyás Gergely (Fidesz), az Országgyűlés Alkotmány-előkészítő eseti bizottságának alelnöke cáfolta azokat a találgatásokat, amelyek szerint már előre elkészítették volna az új alkotmányt és az azt előkészítő folyamat csak „színház” lenne. A kormánytöbbség a lehető legszélesebb körű társadalmi párbeszédet szeretné kialakítani, ami az új alkotmány preambuluma és alapértékeinek meghatározása körében különösen fontos, hiszen a jelenlegi alaptörvény „államszervezeti része nem vizsgázott rosszul” – fejtette ki a testület alelnöke.

Kiemelte: a vasárnap induló internetes oldallal elsősorban a fiatalokat szeretnék elérni, mivel jelenleg ezen csoport érdeklődése a legalacsonyabb az alkotmányozási folyamat iránt. A honlapot a Bibó István Szakkollégium tanulói moderálják, míg néhány társadalmi kérdésekben gyakran állást foglaló személyt, például Tölgyessy Péter, Kónya Imre, Hack Péter és Kukorelly István jogászokat vitaindító cikkek írására kérték fel – mutatott rá Gulyás Gergely.

A társadalmi bizottság – amelynek tagja Boross Péter, Pálinkás József, Pozsgay Imre, Schöpflin György és Szájer József – a kormányfő számára ad tanácsokat az új alaptörvény előkészítésével kapcsolatban, míg a parlament alkotmány-előkészítő bizottsága több állami intézménytől, illetve civil szervezettől vár javaslatokat. Utóbbi testület véleményezésre kérte fel például a köztársasági elnököt, a miniszterelnököt, továbbá a Legfelsőbb Bíróság, valamint a Magyar Nemzeti Bank, a Költségvetési Tanács és a Gazdasági Versenyhivatal elnökét, a legfőbb ügyészt, illetve az állampolgári jogok biztosát. A bizottság várhatóan még az idén benyújtja alkotmányjavaslatát az Országgyűlés elé.

(MTI)