Európai Unió

Ne Brüsszelben döntsenek a civil szervezetek hasznosságáról!

Ne Brüsszelben döntsenek a civil szervezetek hasznosságáról!

2018. 05. 01.

 Az Európai Parlament ma vitázott az Európai Értékek Eszközének létrehozásáról, melynek célja a demokráciát, a jogállamiságot és az alapvető értékeket az Európai Unióban előmozdító civil szervezetek támogatása. A Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja elfogadhatatlannak tartja, hogy Brüsszelben, politikai szempontok alapján válasszák ki a támogatandó szervezetek körét.

Az új eszköz révén Brüsszelből mondják majd meg, mely civil szervezetek hasznosak az Uniónak, s melyekre van szükség nemzeti vagy helyi szinten. A javaslat azonban ellentmond a józan észnek, s a szubszidiaritás elvét is figyelmen kívül hagyja.

A civil szervezetek lényege a lentről felfelé való építkezés, ezt pedig ellehetetleníti a felülről kapott brüsszeli finanszírozás. Az uniós támogatás ugyanis megkérdőjelezi a kiválasztott nem-kormányzati szervezetek függetlenségét, így pedig jogosan vetődik fel azok felelősségének kérdése is. Az új eszköz tehát a demokrácia lényegét sodorja veszélybe.

Ráadásul a mai vitát a baloldali és liberális frakciók a megszokotthoz híven Magyarország támadására használták fel. Világosan látszik ebből, hogy ők csupán saját értelmezésüket fogadják el az uniós értékek és alapjogok tekintetében, s ez a hozzáállás várható a támogatandó civil szervezetek kiválasztása során is.

A Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportjának sajtóközleménye – Strasbourg, 2018. április 17.