Nehéz időszak köszönt Európára

2005. 05. 31.

A Magyar Koalíció pártja és a magyar néppárti képviselõk találkozója után Bugár Béla és Szájer József közös sajtótájékoztatójukon az uniós alkotmány franciaországi elutasításának következményeirõl is nyilatkoztak.

A Fidesz EP-delegációjának vezetõje úgy vélte, Európában nehéz idõszak következik, amely alkalmat ad annak átgondolására, hogyan folytatódjon az integráció mélységében és kiterjedésében. Bugár Béla a francia elutasítás nyomán különösen fontosnak mondta, hogy az emberi és kisebbségi jogok területén elmozdulás történjék. Az EU-n belül jelenleg nincs olyan összefoglaló dokumentum, amelyre hivatkozni lehetne – mondta a szlovákiai magyar politikus, hozzátéve, hogy ez óriási hiányosság. Gál Kingának (Fidesz) az alapvetõ jogok ügynökségérõl a múlt héten elfogadott EP-jelentése is azt mutatja ugyanakkor, hogy az EU-ba újonnan jött országok fontosnak tartják az emberi jogok kérdését.

Nélkülük ilyen jelentés még megvitatásra sem került volna – vélte az MKP elnöke.

Szájer József egyetértett azzal, hogy az új tagállamok pártjainak nagy a felelõsségük a kisebbségi ügyek kezelésének vonatkozásában.

Mint mondták, megállapodtak abban, hogy minden segítséget megadnak a határon túli, az unióban még jelen nem lévõ magyar pártoknak. Segítik mindenekelõtt – az azonos politikai családhoz tartozó pártok támogatásán keresztül – Romániának a csatlakozást. Bugár Béla azt is kívánatosnak tartotta mindazonáltal, hogy a román kormányzat teljesítsen minden csatlakozási feltételt.

A keddi találkozót illetõen Szájer elmondta: összmagyar néppárti összefogás van az EP-ben, amely hamarosan kibõvül az Erdélybõl érkezõ képviselõkkel is. Emlékeztetett arra, hogy a kampányt már az EP-választás elõtt közösen folytatták, és az uniós képviselõtestületben most is hetente üléseznek a Fidesz, az MDF és az MKP képviselõi. "Kicsiben, az Európai Néppárton belül megvalósítottuk a magyar nemzet határokon átnyúló újraegyesítését" – jelentette ki. Bugár Béla úgy fogalmazott: "a gyakorlatban is tapasztaltuk, hogy mit jelent a nemzetegyesítés".

(MTI)