Európai Unió

Nem a kettős mércére

Nem a kettős mércére

2005. 02. 03.

Sem vörös csillag, sem horogkereszt

Franco Frattini bel- és igazságügyi európai biztos nemrégiben javasolta a náci szimbólumok betiltásának napirendre való felvételét az igazságügy-miniszterek csütörtöki találkozóján. Ennek kapcsán Szájer József, az Európai Néppárt alelnöke, és Vytautas Landsbergis, volt litván miniszterelnök, a litván néppárti delegáció vezetője levelet írt Frattininek, kérve, hogy ha tervbe vennék a náci szimbólumok használatának európai szintű korlátozását, esetleges betiltását, tegyenek ugyanígy a másik gyilkos önkényuralmi rendszer, a kommunizmus szimbólumaival is.

E levél kapcsán tartott ma közös sajtótájékoztatót az Európai Parlamentben Szájer József és Vytautas Landsbergis. Az eseményen többen jelen voltak az egykori szocialista államok néppárti képviselőcsoportjainak delegációvezetői közül is. Szájer József elmondta, hogy Magyarországon már létezik egy törvény, amely tiltja a náci és kommunista szimbólumok használatát. Hozzátette, hogy noha az ilyen jellegű korlátozások valahol a szólás szabadságának elvébe ütköznek, ezen jelképek bárminemű használata mélyen sérti a két diktatúra áldozatainak érzékenységét.

A kommunizmus áldozatai másodosztályúak?

Landsbergis hangsúlyozta, hogy a két önkényuralmi rendszert semmiképp sem ítélhetjük meg kettős mércével. A kommunizmus, éppúgy, mint a nácizmus, gonosz és gyilkos rendszer volt, mely több millió ártatlan ember életét követelte. A szélsőjobb és a szélsőbal között nem szabad érdemi különbséget tenni. A két szélsőség nem áll egymástól olyan távol, sőt valahol össze is ér: Hitler sokat tanult Sztálintól, vagy ahogy ez Magyarországon történt, tette hozzá Szájer József, sok egykori nyilas állt a kommunista terror szolgálatába.

Tunne-Väldo Kelam, az észt néppárti delegáció vezetője sérelmezte, hogy az előbb említett kettős mérce sajnos nagyon is jellemző a mai Európában: a kommunizmus áldozatai mintha másodosztályú áldozatok lennének, valamint kárpótlásokról csak a nácizmus áldozatainak esetében szoktak beszélni.

(Szöveg: Pintz Judit, Brüsszel)