Nem támogatunk Lengyelországgal szembeni szankciókat

2016. 01. 19.

A baloldal kezdeményezése jogtalan, mert nemzeti szuverenitáshoz tartozó, belpolitikai kérdésekkel akar foglalkozni, és az Európai Parlamentnek nincs erre felhatalmazása. Minden tagállamnak saját joga eldönteni, hogy a nemzeti szuverenitás hatáskörébe tartozó kérdésekben milyen politikát folytat. A Fidesz-KDNP európai parlamenti delegációja és a néppárti frakció ezért nem támogatta, hogy a lengyel belpolitikai kérdések ma az EP napirendjén szerepeljenek. A közlemúltban megtartott szabad és demokratikus lengyelországi választásokon többséget szerzett kormánynak joga van a baloldali és liberális politikai dogmákat figyelmen kívül hagyva politizálni. Egy-egy tagállam demokratikus döntését nem lehet felülírni sem Brüsszelben, sem Strasbourgban.

A baloldal kezdeményezése felelőtlen, mert pártpolitikai akciója gyengíti az európai egységet, ami a valóban fontos válságok kezelésének feltétele. A migrációs válság közel sem ért véget, a terrorveszély növekszik. Az európai megoldás keresése helyett pedig a baloldal az új lengyel kormány ellen indít támadást bosszúból, amiért az a brüsszeli javaslatokkal szemben foglalt állást. A valódi problémák megoldása helyett a baloldali frakciók a parttalan pártpolitikai vitákat sorolják előre. A jelenlegi válsághelyzetben ez árt az Unió megítélésének és cselekvőképességének.