Európai Unió

Európai Bizottság
Brüsszel

Tisztelt Biztos Úr!

Az elmúlt napok folyamán több, európai szintű kezdeményezés indult a náci szimbólumok Európa-szintű betiltására vonatkozóan Harry walesi herceg incidensét követően. Ön személy szerint is utalást tett arra, hogy az ügyet megvitathatja a 2005. január 27-én összeülő igazságügy-miniszterek tanácsa. Ezzel kapcsolatban fordulunk Önhöz, mint a Bel- és Igazságügyekért felelős Európai Biztoshoz, és azt javasoljuk, hogy ha valóban fontolóra veszik a fentiekben leírt tiltó rendelkezések meghozatalát, akkor azokba a náci szimbólum mellett foglaltassanak bele a kommunista szimbólumok is.

Míg általában véve, egy demokráciában a szólásszabadságot nem szabad korlátozni, úgy gondoljuk, hogy bizonyos kivételes történelmi helyzetben és történelmi események fényében az önkorlátozás bizonyos formái helyénvalóak. Ilyen történelmi eseménynek tekintjük a XX század két, nagy totalitáriánus rendszerét: a náci és a szovjet-bolsevik időszakokat, amelyek a szólásszabadság bizonyos korlátozását is igazolhatják.

Elengedhetetlen szembenéznünk kontinensünk mind náci, mind kommunista múltjával, és egy ilyen szembenézés arányos és kiegyensúlyozott válaszokat követel. Jól ismert és dokumentált, hogy a kommunista diktatúrák ártatlan emberek tízmillióinak haláláért felelősek, amely nem kevesebb, mint a nácizmus áldozatainak száma. Természetesen nem szabad alábecsülnünk a szélsőjobboldali diktatúráktól való elhatárolódás fontosságát, de ugyanaz az erkölcsi kód alkalmazandó a múlt század másik szélsőséges ideológiája, a kommunizmus irányában is. Mindkét rendszer a szocializmus egy hamis képe alapján — "nemzeti" illetve "népi" — az erőszakot az ideológiai fanatizmus által legitimálta.

Mint tudja, Magyarországon az 1990-es évek elején született egy törvény, amely betiltotta az önkényuralmi jelképek használatát. A törvény hatálya alá tartozik mind a náci horogkereszt, mind a kommunista sarló és kalapács, illetve vörös csillag.

Számos Európai parlamenti képviselő már kifejezte támogatását kezdeményezésünkkel kapcsolatban. Várva az Ön véleményére is.

Maradunk tisztelettel:

Brüsszel, 2005. január 25.

Szájer József, euróképviselő                                         Vytautas Landsbergis, euróképviselő
       Magyar Delegáció                                                                        Litván Delegáció
Alelnök, Európai Néppárt – Európai demokraták           Európai Néppárt – Európai demokraták