Hírek

Orbán: Nincs új helyzet

Orbán: Nincs új helyzet

2012. 11. 08.

A luxembourgi Európai Bíróság úgy döntött, hogy a bírák kötelező nyugdíjkorhatárának 70-ről 62 évre történő leszállítása uniós jogba ütközik. Az Európai Bizottság áprilisban fordult a testülethez, hogy kötelezze a magyar kormányt a kor alapján történő diszkrimináció elleni uniós tilalom betartására. A bíróság gyorsított eljárásban tárgyalta az ügyet.

Az ítélet szerint a nyugdíjkorhatár leszállítása életkoron alapuló, nem igazolható hátrányos megkülönböztetésnek minősül. A bírósági döntésben radikálisnak nevezett intézkedés nem áll arányban a közszolgálatban dolgozókra vonatkozó nyugdíjkorhatár egységesítésére és az igazságszolgáltatáson belüli kiegyensúlyozottabb korszerkezet kialakítására irányuló célokkal, amelyekre a magyar kormány képviselője az októberi tárgyalás folyamán hivatkozott.

Orbán Viktor miniszterelnök szerint a bíróság egy olyan jogszabályról hozott döntést, amely nem létezik, azt ugyanis az Alkotmánybíróság már korábban megsemmisítette.

– Régen láttam olyat, hogy a döglött kutyát fejbe vágják – fogalmazott. Értékelése szerint így az ügyben semmilyen új helyzet nem alakult ki. Leszögezte azt is, hogy a kormány javaslatot fog tenni a parlamentnek a bírói nyugdíjazás kérdésének újraszabályozására.

Szájer József magyar néppárti európai parlamenti képviselő lapunk kérésére úgy nyilatkozott a döntésről, hogy a luxembourgi bíróság nem foglalkozott az időközben Magyarországon bekövetkezett eseményekkel. Sem azzal, hogy az Alkotmánybíróság már megsemmisítette a végrehajtási jogszabályt, sem azzal, hogy a kormány beterjesztett egy javaslatot, amely lényegében orvosolná a bíróság által kifogásolt problémát, azaz hogy nem magát a korhatárt kifogásolja, hanem annak hirtelen lecsökkentését. A képviselő hozzátette: igen fontos, hogy – szemben mindenfajta harcos bizottsági nyilatkozatokkal, amelyekben főként Viviane Reding bizottsági alelnök jeleskedett az utóbbi hónapokban – az ítéletben szó sincs a magyar igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatos aggályokról, kizárólag a bírák kor szerinti diszkriminációjáról. – De ezt Reding biztos a bizottsági beadványban nem is kifogásolta – tette hozzá Szájer József.

Az MSZP és Gyurcsány Ferenc egykori szocialista miniszterelnök is azt várja a kormánytól, hogy az ítélet után kérjen elnézést a 62. évük betöltése miatt nyugdíjazott bíráktól.