Európai Parlament

Őszentsége látogatása az Európai Parlamentben

Őszentsége látogatása az Európai Parlamentben

2014. 11. 25.

Ferenc pápa beszél az Európai Parlament plenáris ülésén.
Strasbourg, 2014. november 25.


Az emberi méltóság védelmében szólalt fel a pápa az Európai Parlamentben. A Dél-Amerikából származó katolikus egyházfő szerint Európát megviselte és öregessé tette a gazdasági válság.

Huszonhat év után szólalt fel katolikus egyházfő az Európai Parlamentben. II. János Pál 1988-as látogatása óta Ferenc pápa az első, aki Strasbourgba látogatott. Mondandójának középpontjában a remény és a méltóság állt.

A katolikus egyházfő szerint nincs emberi méltóság vallásszabadság, jog, esélyegyenlőség, élelem, munka és elidegeníthetetlen jogok nélkül. Az unió törvényhozásának épületében felemelte szavát a fogyasztói társadalom pazarlása ellen.

„A természetvédelem nemcsak azt jelenti, hogy nem szennyezzük, hanem azt is, hogy jó célra használjuk. Ha a mezőgazdaságra gondolok, megengedhetetlen, hogy szerte a világon emberek milliói halnak éhen, miközben mindennap tonnaszámra dobjuk ki az ételt az asztalról” – mondta az egyházfő.

A pápa szerint a gazdasági válság után a politikának megfelelő munkakörülmények teremtésével vissza kell adnia a munka becsületét. Beszédében érintette a bevándorlást, és kifogásolta, hogy a Földközi-tenger egy nagy temetővé váljon. A katolikus egyházfő szerint azokon az afrikai, ázsiai országokon kell segíteni, ahonnan Európába menekülnek az emberek.

Forrás: MNO