Európai Parlament

Pálfi Istvánra emlékeztek- Folytatódik a Héthatár Egyesület munkája

Pálfi Istvánra emlékeztek- Folytatódik a Héthatár Egyesület munkája

2007. 11. 07.

– „Ez egy családi esemény, amiről a család egyik tagja hiányzik, és ezért a szívünk nagyon nehéz.” – kezdte a megemlékezést Szájer József, a Fidesz EP képviselője, a magyar néppárti delegáció vezetője. – „Amikor itt az Európai Parlamentben Istvánra emlékezünk, akkor a munkájára emlékezünk, és arra, ami az ő munkájából folytatandó. Amikor az őáltla előkészített dolgokról beszélünk, akkor azt is meg kell, hogy említsük, hogy mi a magunk eszközeivel igyekszünk folytatni azt, amit ő elkezdett. A Héthatár Egyesület, amit ő hozott életre, folytatja munkját. Az ő gondolata az volt Európáról, hogy valódi integrációra kell törekedni, az önkormányzatok szintjén, egy valódi, olyan szövetet kell teremteni, amelyen keresztül Európa hosszú évszázadokon keresztül háborúk által szaggatott, nemzeti konfliktusoktól szaggatott szövete az valóban újra épülhet, és ezt a határok mentén lehet legjobban elvégezni. Egy valódi integrációban gondolkodott” – mondta Szájer József, aki ezután a Héthatár Egyesület Pálfi István örökébe lépett új elnökét, Becsey Zsoltnak adta meg a szót.

Becsey Zsolt felidézte, hogy aminek megvalósítását most továbbviszi, azt még hosszú évekkel ezelőtt, közös egyetemi éveik alatt kezdték el tervezni.

– „Amit ő létrehozott, az valóban egy példaértékű elgondolás Európában” – méltatta Pálfi István elképzeléseit a fideszes EP képviselő. – „Együtt találtuk ki azt, hogy a határok menti együttműködésben, az Interreg lehetőségben rejlő újabb kibontakozási lehetőségeket megmutassuk a lakossságnak. Ezáltal azokat a történelmi-gazdasági szálakat, amelyek sok évszázadon keresztül léteztek, újra tudjuk kötni az EU lehetőségével. Ezért is hozta létre azt az egyesületet, amelyet három éves hosszú harc után mostmár sikerült bejegyeztetni, és egyre több és több önkormányzat lép bele a Kárpát-medencéből.”

A megemlékezésen végezetül a Pálfi István parlamenti helyét átvevő képviselő, De Blasio Antonio beszélt: – „Én igazából úgy készültem mára, hogy István emlékét azzal tudom méltatni, ha a munkáját folytatom és dolgozom. Hiszen amit ő elkezdett, az mind olyan munka volt, amit hogyha nem folytatunk, akkor kárba vész az ő munkája is. Ezért megpróbáltam ezen a vonalon tovább menni.”

„Múlt héten Pécsett volt egy országos, mondhatom azt: nemzetközi konferencia, Kárpát-medencei gazdasági fórum címmel, amely nem csupán azt a célt szolgálta, hogy bemutassa a lehetőségeket, hanem szerettük volna István munkáját ebben a vonatkozásban is folytatni.”

„Reménykedek, hogy nem csak a munkáját tudom folytatni, hanem abban is, ha esetleg nem jó fele mennék, akkor ő valami módon onnan föntről figyelmeztet, hogy nem jól csinálom” – fejezte be meghatottan beszédét De Blasio Antonio.

A rendezvény végén a meghívottak virágokat helyzetek el a Pálfi István egykori képviselői irodájnál felavatott képe előtt, a néhai honatya választókerüetéből érkezett vendégek pedig nemzeti színű szalaggal szegélyezték a Pálfi István portréját.

(EUvideohu)