Európa

Páneurópai Piknik 1989/2019 – Út a szabadság felé – fotókiállítás

2019. 11. 21.

2019. november 20-án a brüsszeli Balassi Intézetben ünnepélyesen megnyitották a Páneurópai Piknik 1989/2019 – Út a szabadság felé című fotókiállítást, illetve az aznap kezdődő Regained Freedom International Film Festival rendezvénysorozatot. Szájer József európai parlamenti képviselő rövid történelmi ismertetővel köszöntötte a megjelenteket.

Szájer József a beszédét személyes érintettségének bemutatásával kezdte, mint elmondta, ő is soproni származású, így igen meghatározó élmény volt számára a Vasfüggöny jelenléte. „Harminc év távlatából visszanézve kijelenthetjük, hogy a Pánerópai Piknik nagy történelmi esemény volt mind hazánk, mind Európa számára, a mai világunk, életünk, szabadságunk kezdőpontja. 1989-ben a magyarok egyszerre harcoltak a szabadságukért, nemzetükért és a szabad Európáért is.” – mondta a képviselő.

Szájer József elmondta, hogy bár ekkor az emberek a kezükbe vették Európa sorsát, azonban azt a bizonytalanságot, amely ekkor uralkodott, azt a mai kor történetmesélői nem tudják megérteni. Jól mutatja ezt, hogy a Páneurópai Piknik szervezői megértették, hogy szimbolikus vállalásuk sikeres lehet; ugyanakkor tudták, hogy erőfeszítéseik kudarcot is vallhatnak. A képviselő elmondta, hogy a körülmények és a véletlenek szerencsés egybeesése is kellett a sikerhez.

Szájer József kitért arra, hogy sok kritika éri a magyar miniszterelnököt a déli határkerítés megépítése miatt. A kritikusok hamis párhuzamot vonnak a harminc évvel ezelőtti határnyitás és a déli határzár között. Azzal példálóznak, hogy akik akkor részt vettek a ledöntésben, ma újra falakat építenek. Ez egy felszínes, félrevezető, szellemileg igénytelen, szimplifikáló párhuzam. Az egyik cselekedettel kiszabadultunk a minket körülvevő hurokból, átléptünk a szabadságba, a másikkal pedig megvédtük magunkat, nemzetünket, családjainkat, kultúránkat, az európai keresztény életmódunkat az azt aláásni képes illetéktelen behatolástól.

Szájer József a beszédét egy korunk filozófusának az idézetével zárta: „A szabadság emberi tartás kérdése. Történelmünk minden nagy hőse először önmagában kellett megtalálja a szabadságot, hogy aztán képes legyen másokat segíteni, hogy ők is ledobják magukról a szolgaság árnyát.”

Szájer József sajtóközleménye, Brüsszel, 2019. november 20.