Alaptörvény

Részletek  Paul A. Shapiro a Helsinki Bizottság előtt elmondott beszédéből

Részletek Paul A. Shapiro a Helsinki Bizottság előtt elmondott beszédéből

2013. 03. 22.

"Vannak, akik azt gondolják, hogy azért következett be ez a változás, hogy elnyerjék a Jobbik szavazók tetszését és így a jelenlegi, 52 százalékos teljesítményhez képest jobb kilátásokat biztosítsanak a jövőbeni választási győzelem tekintetében. Mások kevésbé pusztán politikai manőverként értékelték a váltást, és inkább úgy gondolják, hogy a Fidesz saját belső előítéleteit és hitét tükrözi."

"A United States Holocaust Memorial Museum nyilvánosan is dicsérte az első Fidesz kormány néhány intézkedését. Azonban az elmúlt három évben a Holokauszt történetének trivializására vagy eltorzítására tett kísérletek, azon intézkedések, melyek szabad folyást engedtek a nyílt antiszemita megnyilvánulásoknak az országban és azon erőfeszítések, melyek Magyarország tragikus Holokauszt történetében szerepet játszó politikai és kulturális szereplők rehabilitálását szolgálják, most azt kívánják meg tőlünk, hogy nyilvánosan fejezzük ki kritikánkat."

"A magyar kormány lépeseket tett az igazságszolgáltatás politikai manipulálására és függetlensége csorbítására, most pedig, az alkotmánymódosítással alá kívánja ásni az igazságszolgáltatás azon jogát, hogy felülvizsgálja a kormány által alkotott törvényeket és rendeleteket. Emlékezzünk csak vissza a jogalkalmazás és igazságszolgáltatás meggyengítésére, az 1935-ös rasszista nürnbergi törvényekre és az igazságszolgáltatás aláaknázására a náci Németországban és más, náci-uralom alatt álló európai országokban. A végkifejlet: a törvénytelenség uralma a kormány részéről és tömeggyilkosság."

"A formális jogi tiltás ellenére a Magyar Gárda egységei továbbra is gyülekezhetnek és felvonulhatnak a zsidók és a romák megfélemlítésére. Továbbra is folytatódhat olyan politikai személyiségek fokozatos rehabilitálása, akik az országot Adolf Hitler szövetségesévé tették; részt vettek az európai béke szétzúzásában és 600.000 magyar zsidó és több ezer cigány meggyilkolásában; olyan politikai döntéseket hoztak, melyek több százezer magyar katona életét oltották ki; és végül pedig felelősek azért a politikáért, mely az ország szovjet katonai megszállásához és 45 év kommunista diktatúrához vezetett. Az is megengedett, hogy a Fidesz és a magyar kormány szóvivői “ellentétes megítélésűnek” nevezzék ezen emberek hagyatékát."

"Tudom, hogy a lobbizók nem mindig esnek kedvező megítélés alá. De ma a United States Holocaust Memorial Museum képviseletében az igazságért lobbizom, lobbizom azért a 600.000 magyar zsidóért és több ezer magyar romáért, akik ma nem lehetnek itt. Az életüket az országuk vezetőinek döntései, előítéletei és hibái miatt oltották ki – Horthy Miklós, Szálasi Ferenc és számos más politikai és katonai vezető, fasiszta “írók”, mint Nyírő, Szabó és Wass -, és azoknak a döntései, előítéletei és hibái miatt, akik kollaboráltak vagy közvetlenül cinkos szerepet játszottak a rablásban, deportálásban és gyilkosságban."

"Magyarország újra az instabilitás forrása lesz Európában, ez alkalommal az Európai Unió szívében, amint az volt a harmincas évek végén? Az etnikai és vallási kisebbségek, ideértve a 80-100.000 lelket számláló zsidó közösséget, zaklatásmentesen és biztonságban élhetnek vajon Magyarországon? Ez az ország, mely valaha egy több mint 800.000 lelket számláló zsidó népességnek adott otthont, trivializálni fogja vajon a Holokausztot és az európai antiszemita fellendülés élére fog vajon állni? A jelenlegi fejlemények vajon helyénvalóak és megengedhetőek-e egy olyan országban, mely tagja a Nemzetközi Holokauszt Emlékszövetségnek (IHRA), az Európai Uniónak és a NATO-nak?"

Az eredeti dokumentum elérhető itt.