Sopron

Sopron polgárai világtörténelmet írtak!

2010. 12. 13.

Sopron város legrangosabb ünnepén, a Hűség Napja alkalmából rendezett megemlékezésen, december 12-én vehette át díszpolgári címét dr. Szájer József. A Hűség Napján a település az 1921. évi népszavazásra emlékezik, amikor a trianoni békediktátumot követően a város és nyolc környékbeli település Magyarország mellett szavazott.

Szájer József a következő szavakkal köszönte meg a szülővárosától kapott kitüntető címet: "A hűség és nemzet szeretetének szellemisége győzött 1921-ben, amikor a soproni polgárok újból megmentették Sopront a hazának. És a szabadságszeretet soproni szellemisége győzött 1989-ben, amikor a kettéválasztott Európa egyesítéséhez vezető folyamatban Sopron polgárai világtörténelmet írtak. Sopron a szabadság városa. A mi városunk sosem elégedett meg azzal, amit külső erők kiszabtak számára, a sorsfordító pillanatokban mindig maga vette kezébe a sorsát, és a polgárok összefogásával, a szabadság erejével elérte célját" – jelentette ki az európai parlamenti képviselő.

Az ünnepség a Széchenyi téri Hűségzászlónál folytatódott, ahol Firtl Mátyás, Sopron és környéke országgyűlési képviselője mondott köszöntőt.

"A történelmi tényeknek sokrétű olvasatuk van. Az eseményeket a Sors – hitünk szerint a Jóisten – rendezi, és az emberi akarat, szándék is alakítja. A történelem során az emberi akarat az országvezetők, az államférfiak döntéseiből és tetteiből áll, de a történelem alakításában minden embernek része van. 1921. december 14-én soproni elődeink kezében ott volt a mi sorsunk is. És ők jó emberi döntést hoztak: a nemzethez, az erkölcsi tartásukhoz méltó döntést – mondta Sopron országgyűlési képviselője.
Firtl Mátyás beszédében hangsúlyozta, hogy a velencei döntést az ágfalvi csatákat megvívott hősök kényszerítették ki, a politikusok kötötték meg, de a népszavazást a "hozzánk hasonló soproni emberek nyerték meg".

"Sopront a nemzetnek a soproni és Sopron környéki egyszerű emberek szavazatai mentették meg. A német, horvát és magyar ajkúaknak minden egyes magyarság melletti szavazata azt a magasabb erkölcsiséget erősítette, amely a nemzet iránti felelősséget jelenti" – szögezte le a politikus.

Forrás:(fidesz.sopron.hu-fidesz.hu)