Magyarország

Szabadság Kör – Fehér Könyv a korrupció és a fogyasztóvédelem magyarországi helyzetéről

Szabadság Kör – Fehér Könyv a korrupció és a fogyasztóvédelem magyarországi helyzetéről

2010. 04. 01.

A szervezet két témakört érintett a "Fehér könyvben": a fogyasztóvédelmet és a korrupciót. Az 56-osok terén tartott sajtótájékoztatón Gulyás Gergely közölte: az állami és önkormányzati cégeknél be kellene vezetni a bérplafont és ezzel gátat kellene szabni annak az elfogadhatatlan gyakorlatnak, hogy az ilyen tulajdonú, csődhelyzetben lévő társaságoknál "iszonyatos jövedelmeket" lehet felvenni.

A fogyasztóvédelem kapcsán a szóvivő azt mondta, a bankszektor etikai kódexe csak arra jó, hogy a durva visszásságokat megakadályozza, de a pénzintézetek a kamatokat még mindig a "saját szájízük szerint" alakíthatják. Gulyás Gergely úgy fogalmazott: az elmúlt húsz évben tizenháromszoros volt az infláció, ám a szolgáltatások ára ennél jóval nagyobb, hatvannégyszeres mértékben emelkedett.

A sajtótájékoztatón részt vett Péterfalvi Attila, az ombudsmani hivatal vezetője is, aki az említett témákkal kapcsolatban a nyilvánosság erejét hangsúlyozta. Mint mondta, a nyilvánosság jó fegyver lehet a korrupció ellen. A közérdekű adatok nyilvánossága teljes gyógyulást nem hozhat, javulást azonban igen – tette hozzá. Közlése szerint a közhatalom gyakorlói úgy gondolják, hogy "kegyet gyakorolnak", ha valamit nyilvánosságra hoznak, nem a nyilvánosság a kiinduló tétel és a titkosítás a kivétel.

A Szabadság Kört 2007 októberében alapították politikusok és közéleti személyiségek, többek között Balog Zoltán, az Országgyűlés emberi jogi bizottságának fideszes elnöke, Szájer József fideszes európai parlamenti képviselő és Hegedűs Zsuzsa szociológus. A szervezet korábban javaslatot tett a rendőrségi törvény módosítására, valamint tiltakozott a Kossuth téri kordon ismételt felállítása ellen. Tavaly szintén Fehér könyvet adott ki, abban az előző egy-másfél évben tapasztalt szabadságjogi, emberi jogi sérelmeket összegezte.

A Fehér Könyv ide kattintva letölthető.