Magyarország

Szabadság Kör: ingyen vannak a kordonok a Kossuth téren?

Szabadság Kör: ingyen vannak a kordonok a Kossuth téren?

2009. 05. 21.

Az őrezred a bíróság felszólítására küldött tájékoztatást a Szabadság Körnek, a szervezet ugyanis tavaly decemberben beperelte Draskovics Tibor igazságügyi minisztert és Bencze József országos rendőrfőkapitányt, amiért nem válaszoltak kérdéseikre a törvényben foglalt határidőn belül.

A Szabadság Kör arra várt választ, hogy a közrend fenntartásával kapcsolatosan 2006. szeptember 17-e után megnövekedett költségek mibe kerültek az adófizetőknek, a kordonállítások mekkora költséggel jártak, és milyen magántársaságokkal működött együtt állami rendezvények biztosításakor a rendőrség.

A szervezet arra is kíváncsi, hogy az In-Kal Security részt vett-e a nemzeti ünnepek alkalmával a rendezvények biztosításában, és ha igen, milyen jogviszony keretében tette ezt, és mennyi pénzt kapott ezért. A Szabadság Kör szerint ugyanis sajtóinformációk arra utalnak, hogy a cég többször is ellátott olyan feladatot, amelyet jogszerűen nem tehetett volna meg, például rendezvényeken igazoltatta a résztvevőket.

Gulyás Gergely tájékoztatása szerint a per jövő kedden folytatódik majd, ugyanakkor a Szabadság Kör levelet kapott a Köztársasági Őrezredtől, amelyben válaszul a kérdéseikre már közöltek néhány információt.

8 milliárd védelemre

Ezek szerint az őrezred éves költségvetése 2006-ban és 2007-ben is durván nyolcmilliárd forint volt, amelyből 2006-ban 4,2 milliárdot költöttek az állami vezetők és tisztségviselők védelmére, 500 millióval többet, mint 2007-ben, amikor ez a kiadás 3,7 milliárd volt.

Gulyás Gergely elmondta, hogy állandó védelmet a miniszterelnök, a házelnök, a köztársasági elnök, az Alkotmánybíróság elnöke és a Legfelsőbb Bíróság elnöke élvez, de a védelem kiterjed Magyarországra látogató, nemzetközileg védett személyekre is.

A Szabadság Kör szóvivője ugyanakkor kifogásolta, hogy az őrezred tájékoztatása szerint a „feladatok összetettsége miatt” a kiadási adatok pontosabb kimutatása nem lehetséges, így az nem derül ki, hogy mennyit költöttek külön-külön a miniszterelnök vagy a köztársasági elnök védelmére.

Gulyás tájékoztatása szerint a Köztársasági Őrezred azt is közölte, hogy a Kossuth téri kordonok felállítása 2006. október 23-a után az őrezred számára költségvetési kiadással nem járt, nem vásároltak és nem is szállítottak kordonokat. Gulyás Gergely szerint ez azért érdekes, mert az Országgyűlés védelme az őrezred feladata, és korábban a rendőrség is a Köztársasági Őrezredhez utalta annak a kérdésnek a megválaszolását, hogy mennyibe került a Kossuth tér lezárása. „Ezek szerint ingyen vannak a kordonok” – jegyezte meg.

A szóvivő arra is kitért, az őrezred a levélben elismerte, hogy 2006. szeptember 17-e után állami rendezvényeken együttműködött az In-Kal Securityval és két másik biztonsági céggel, de a megbízó a Miniszterelnöki Hivatal volt.

Draskovics Tibor januári válaszlevelében több mint 20 céget sorolt fel, amelyekkel a rendőrség szerződést kötött, ezek között azonban nem szerepel az In-Kal. Szerinte a rendőrség semmilyen szerződéses kapcsolatban nem áll az említett céggel, hanem a különböző rendezvények szervezője köt szerződést biztonsági feladatok ellátására gazdasági társaságokkal, többek között az In-Kallal is.

A Szabadság Kört 2007 októberében alapították politikusok és közéleti személyiségek, többek között Balog Zoltán, az Országgyűlés emberi jogi bizottságának fideszes elnöke, Szájer József fideszes európai parlamenti képviselő és Hegedűs Zsuzsanna szociológus. A szervezet „Jogtipró-díját” idén februárban Draskovics Tibornak ítélte oda.

(mno.hu)