Európai Parlament

Szájer József felszólalása a Sargentini-jelentés vitáján

2018. 09. 11.

Tisztelt Ház!!

A jelentés szerint Magyarország veszélyezteti a jogállamot. Ez hazugság. Ez pont azokra igaz, akik Magyarországot bírálják, Judith Sargentinire, a baloldalra és a LIBÉ-re.

Mert mi a jogállam? A jogállam az, amikor nem egyes emberek, nem egyes csoportok önkénye, hanem a jog az úr.

Először: A Parlamentet, az Unió Szerződése azzal ruházza fel, hogy a közösségi jogszabályok alapján járjon el. A jelentés a C pontban elismeri, hogy nem talált elég közösségi jog alá tartozó esetet Magyarország ellen, ezért olyan kérdéseket vizsgál, amelyek nem tartoznak a Szerződés hatálya alá. A jelentés többségében ilyen, kizárólagos nemzeti hatáskörben levő ügyeket sorol fel. Az unió jogán túlterjeszkedni önkényes, ellentétes a Szerződéssel, ellentétes a jogállammal.

Másodszor: A római jog óta a jogállam azt jelenti, hogy a vádlott méltányos lehetőséget kap a védekezésre. A több órás vitában Magyarország képviselője mindössze öt percet beszélhet, ez nem jogállam, ez egy több ezer éves jogelv lábbal tiprása. Szégyen! Félnek Önök a szavaktól?

Harmadszor: Egy jogállamban nem volna lehetséges, hogy a Szerződés speciális, garanciális szavazási szabályait kényük-kedvük szerint kiforgassák, hogy ne számítsák leadott szavazatnak a tartózkodást, hogy a nekik jobb eredmény jöjjön ki. Ez a Szerződést sérti, az eljárás így érvénytelen.

Azért teszik mindezt, hogy bosszút álljanak a tömeges bevándorlást ellenző magyar embereken, az illegális migránsokat kerítéssel megállító Orbán Viktoron.

Azok beszélnek itt folyton a jogállam, a demokrácia sérelmétől, azok oktatják Magyarországot, akiknek maguknak eszük ágában sincs betartani még a saját szabályaikat sem.

Ahol az önkény az úr – ott nincs jogállam!

Bagoly mondja verébnek, hogy nagyfejű. Ezt a mondást mifelénk azokra használják, akik az ártatlant azzal vádolják, amiben ők maguk a bűnösök.

Európai Parlament, Strasbourg, 2018.09.11.