Európai Parlament

Szájer: a néppárti frakció nem találta kielégítőnek Sefcovic hétfői válaszát

2010. 01. 19.

"Az Európai Bizottsághoz fordulunk" – mondta Szájer Strasbourgból telefonon az MTI brüsszeli tudósítójának. Azt kívánják elérni, hogy mivel a kérdéses szavak egy hivatalos uniós rendezvényen hangzottak el, váljon megismerhetővé az akkor szlovák EU-nagyköveti tisztséget betöltő Sefcovic pontos kijelentése.
    A fideszes EP-képviselő szerint elképzelhető, hogy a felszólalásról hangfelvétel is készült.
    Sefcovicot – aki EU-biztosként ténykedik az immár csak ügyvezető jelleggel működő Európai Bizottságban – Robert Fico szlovák kormányfő jelölte az új összetételű testületbe, José Manuel Barroso, az Európai Bizottság régi-új elnöke pedig az uniós intézményközi kapcsolatokkal, illetve az intézmények igazgatásával foglalkozó területtel kívánja őt megbízni, alelnöki rangban.
    Hétfői parlamenti meghallgatásán Sefcovic azt mondta: öt évvel ezelőtti szavaira pontosan nem emlékszik, de az említett kijelentés nem tükrözi saját véleményét, hiszen ő mindig is a romák társadalmi befogadása érdekében tevékenykedett. Megítélése szerint a 2005 januárjában általa mondottakat bizonyára kiragadták a szövegösszefüggésből. Ha azonban akaratlanul megbántott valakit, akkor azért bocsánatot kér – tette hozzá.
    Szájer szerint ez a válasz azért nem fogadható el, mert egy diplomatának, illetve politikusnak vállalnia kell a felelősséget saját szavaiért. A romákra tett megjegyzése nyomán több roma szervezet tiltakozott és követelt bocsánatkérést Sefcovictól, ő azonban öt évig nem volt hajlandó megszólalni, csak most, öt nappal ezelőtt, "amikor nyilvánvalóvá vált, hogy tétje van a dolognak" – fogalmazott Szájer.
    A magyar néppárti EP-delegáció vezetője Járóka Lívia szintén néppárti EP-képviselővel együtt a múlt szerdán emlékeztetett nyilvánosan Sefcovic akkori kijelentésére.
    Szájer az MTI-nek nyilatkozva visszautasította azt a vádat, hogy ez szlovákellenes magyar megnyilvánulás lett volna a részükről. Szerinte minden politikai irányzatnak meg kell szólalnia, ha valaki ilyen megjegyzést tesz valamilyen társadalmi csoportra.
    Az MTI kérdésére a fideszes politikus hangsúlyozta, hogy Sefcovic válasza nem csupán a magyar néppárti EP-képviselőket, hanem a néppárti frakciót sem elégítette ki. Egyfelől az Európai Bizottsághoz kívánnak fordulni a ténylegesen elhangzott szöveg megismerése érdekében, másfelől tárgyalásokat folytatnak a többi EP-frakcióval Sefcovic jelöltségének megítéléséről – tette hozzá. Azt mondta, hogy a szlovák jelölt meghallgatását értékelő levelet – amit az EP elnökének fognak megküldeni – a szakbizottság részéről még nem fogalmazták meg.
    Rumjana Zseleva jobboldali bolgár EU-biztosjelölt visszalépéséről Szájer azt mondta, hogy sajnálja, de megérti a döntést. Szerinte Zseleva a múlt keddi parlamenti bizottsági meghallgatáson nem részesült méltányos elbánásban, nem adták meg neki a lehetőséget szakmai alkalmasságának bebizonyítására.
    "Nehéz túlélni ilyen támadásokat" – tette hozzá. Felhívta a figyelmet arra, hogy a Zseleva ellen vagyonnyilatkozatával kapcsolatban megfogalmazott vádak nem bizonyultak helytállónak.
    A fideszes politikus szerint most, amikor új bolgár biztosjelölt van, az új Európai Bizottság összeállítása a tervezettnél tovább fog tartani.

(MTI)