Szájer a rendszerváltás előtti tapasztalatairól mesélt Brüsszelben

2009. 11. 18.

2009. november 17-én, az Európai Parlament brüsszeli épületében az Institution for Information on Crimes of Communism, illetve a European Enterprise Institute szervezetek gondozásában tartottak konferenciát  „20 Years after the fall of the Berlin Wall – Remembering the Crimes of Communism and Celebrating Economic Reform in Eastern Europe” címmel, amelyen felszólalt Szájer József, a Fidesz európai parlamenti képviselője is.

A néppárti magyar delegáció vezetője többek között első választási élményeit elevenítette fel, amikor is ahelyett, hogy az egyetlen, kommunista jelöltre szavazott volna, egyszerűen áthúzta a szavazólapon szereplő nevet. Az ehhez hasonló cselekedetek – véleménye szerint – egyáltalán nem voltak szokatlanok a generációja számára, akiknek sem félni, sem pedig vesztenivalójuk nem volt akkoriban.

Szájer József épp húsz éves volt, amikor először léphetett át a vasfüggöny túlsó oldalára. Mikor a lánya töltötte be a huszadik életévét, a Schengeni Egyezmény értelmében a határok teljesen megszűntek; mára a korábban népeket elválasztó, áthatolhatatlan akadályokból pusztán út menti jelzőtáblák maradtak.

Azonban minden előrehaladás ellenére a képviselő úgy érzi, hogy Magyarországon még mindig kísért az elmúlt idők árnyéka. Különösen a piacgazdáságba való átmenetről gondolják sokan, hogy az nem járt az életkörülményeik érezhető javulásával. Ezek az emberek elsősorban a biztonságot, valamint főképp a munkahelyek biztonságát hiányolják. Szájer József mindenesetre úgy véli, hogy az állampolgárok többsége nem akarna visszatérni a régi rendszerhez, egyszerűen arról van szó, hogy időbe telik, amíg alkalmazkodnak a változásokhoz.

Végül kifejtette, hogy az olyan projekteknek köszönhetően, mint amilyen a budapesti Terror Háza is, az emberek jobban megismerhetik az ország történelmét, illetve megőrizhetik annak az emlékét, hogy milyen is volt az élet a kommunizmus alatt. Mindazonáltal ezen a téren is lehetne még fejlődni. A delegációs vezető például kiemelte, hogy Brüsszelben sincs a kommunizmus áldozatainak szentelt emlékmű, ahol akár ő, akár mások leróhatnák tiszteletüket.