Hírek

Szájer: A rezsicsökkentés nem átmeneti időszakra szól

Szájer: A rezsicsökkentés nem átmeneti időszakra szól

2013. 10. 14.

A hétfői napon ülésezett a rezsicsökkentés alaptörvénybe foglalását vizsgáló munkacsoport. A munkacsoport feladata, hogy megnézzék, szükséges-e, hogy az alaptörvény módosítására sor kerüljön, van-e szükség alkotmányos erejű jogszabályok módosítására a rezsicsökkentés hosszú távú garantálása érdekében – mondta el Szájer József. Hangsúlyozta, szeretnének egy olyan javaslatot tenni a politikai döntéshozók asztalára, mely alapján tisztázni lehet a kérdést.


Emlékeztetett, az elmúlt időszakban két gyakorlat létezett. A szocialista kormányok nem védték meg az állampolgárokat, nem tudták garantálni, hogy csökkenjenek a családok, a háztartások rezsiköltségei. A másik gyakorlat a Fidesz-kormányé, vagyis teljesüljön az a minimumfeltétel, hogy a rezsi Magyarországon ne legyen magasabb, mint az Európai Unió országaiban – hangsúlyozta Szájer József. Az európai parlamenti képviselő aláhúzta, ennek érdekében a Fidesz sok konfliktust is vállalt az unióval, és országon belül a különféle cégekkel, érdekeltségekkel szemben.

Az a szándék, hogy a magyar polgárokat megvédjük hosszú távon azért, hogy ne kelljen nagymértékű költségeket fizetniük, és ne lehessen visszaélni a jogrendszerrel.  Szájer József szerint önmagában az alkotmány módosítása, az, hogy sarkalatos törvénnyé emelünk bizonyos jogszabályokatt, még nem elegendő ahhoz, hogy teljes mértékben meg lehessen védeni a rezsicsökkentés rendszerét. Ehhez még kormányzati lépésekre, megfelelő szabályozásra, és a szabályok szigorú érvényesítésére van szükség – fűzte hozzá.

A képviselő arról is beszélt, többek között vizsgálják azt, hogy a közműszolgáltatásokkal kapcsolatos tevékenységek, az ehhez kapcsolódó árszabályozás feltételeinek a garantálása a sarkalatos törvények közé kerüljön-e. A képviselő másik lehetséges iránynak tartja, hogy az alkotmányban rendelkezést tesznek a monopolhelyzetek speciális módon történő kezelésére.

Újságírói kérdésre válaszolva Szájer József kitért az Európai Bizottság rezsicsökkentést érintő levélre is. Felhívta a figyelmet arra, hogy az unióban jelenleg is vita folyik arról, hogy milyen speciális szabályok vonatkozzanak a közszolgáltatásokra. Világos és egzakt szempontjai nincsenek ebben a kérdésben az európai uniós vizsgálatnak – fűzte hozzá. Ha alkotmányosan is megerősítjük a saját szabályainkat, akkor az segíthet bennünket ebben a vitában – jegyezte meg Szájer József.

Forrás: fidesz.hu