Hírek

Szájer: alaptalan, hogy az Európai Néppárt kifarolt volna a Fidesz mögül

Szájer: alaptalan, hogy az Európai Néppárt kifarolt volna a Fidesz mögül

2013. 04. 17.

 A fideszes politikus azt követően nyilatkozott a sajtónak, hogy a néppárti frakció ülésén Orbán Viktor miniszterelnök válaszolt a néppárti EP-képviselők kérdéseire a szerdai – a magyar alkotmányos helyzetről tartandó – plenáris vitát megelőzően. Szájer egy vacsoraasztalnál folytatott családi beszélgetéshez hasonlította a teremben történteket.

Alapvetően a támogatás a jellemző – sommázta az elhangzottakat a néppárti frakció magyar alelnöke. Ugyanakkor hozzátette: ez nem jelenti azt, hogy a képviselőcsoport egy emberként állna a Fidesz mögött, hiszen nyilván vannak olyan kérdések, amelyekben nem mindenki ért egyet – fogalmazott Szájer József, aki szerint ugyanakkor mindez megerősítése annak, hogy a néppárti frakció szolidáris Magyarországgal.

A Fidesz EP-delegációjának elnöke úgy vélekedett, hogy Orbán Viktor nyílt és őszinte beszélgetést folytatott az EP néppárti frakciójával, amelynek tagjai a találkozón első kézből kaphattak információkat Magyarországról. Szájer József a találkozót sikeresnek értékelte.

Szájer, aki maga is bent volt a teremben a másfél órás megbeszélés alatt, arról számolt be, hogy az EP-képviselők olyan kérdéseket vetettek fel, amelyek már korábban is felmerültek a sajtóban, az Európa Tanács, az Európai Bizottság, a Velencei Bizottság részéről.

Szóba került az igazságszolgáltatás kérdése, az uniós szerződés 7. cikkének alkalmazása, az Alkotmánybíróság, a sarkalatos törvények, a média, a választójog, a politikai hirdetések, az egyházak kérdése, a magas bankadók témája – sorolta a fideszes politikus a néppárti képviselőtársai által megfogalmazottakat. Szájer kiemelte, hogy abban az esetben, ha a magyar jog, a magyar jogi megoldások ütköznek az uniós joggal, akkor ezeket a kérdéseket Magyarország kész rendezni, részben már előzetes egyeztetéssel, részben az Európai Unióban bevett konfliktuskezelési megoldások, például kötelezettségszegési eljárások révén.

"De azokért a kérdésekért, amelyekben úgy érezzük, hogy igazunk van, küzdeni fogunk" – nyomatékosította az EP-képviselő.

A politikus a szerdai vitával kapcsolatban – mint mondta – arra számít: a párt nevében felszólaló luxemburgi Frank Engel azt az álláspontot fogja megfogalmazni, hogy a néppárt konkrétumokról hajlandó vitázni, akár a párton belül is, de szeretnék ismerni azokat a konkrét pontokat, amelyek az Európai Bizottság vagy a többi párt szerint sértik az uniós jogot.

"Ennek hiányában nagyon nehéz általánosságban vitatkozni" – fogalmazott Szájer József.

Arra az újságírói kérdésre, hogy hangzottak-e el kérdések, tanácsok a képviselők részéről, Szájer József úgy válaszolt: a néppárt EP-képviselői arra vonatkozó kérdéseket fogalmaztak meg, hogy Magyarországnak mérsékelnie kellene a konfliktusokat, és jobban el kellene magyaráznia a külvilág számára a magyarországi történéseket.

Szájer József szerint a teremben Orbán Viktor világossá tette: nem számít arra, hogy a következő hónapokban vagy akár a választásokig a konfliktusok csökkennének, ugyanakkor azt is leszögezte, hogy szerinte védekezéssel nem lehet választást nyerni.

 "Ha valaki folyamatosan hátrál, akkor elveszíti azokat a csatákat, amelyeket vív" – vélekedett a magyar EP-képviselő.

Konsiczky Zoltán, az MTI tudósítója