Szájer: Így érvényesíthető a magyar érdek az unióban

Magyarországnak is fontos, hogy politikája uniós szinten szóba kerüljön, hiszen a kormány válságkezelési eszközeinek nem csak itt van jelentősége - mondta Szájer József, a Fidesz európai parlamenti képviselője az InfoRádió Aréna című műsorában.

Az uniós és magyar érdekkülönbségeket meg kell vitatni, még akkor is, ha ezek a viták esetleg csak morálisan nyerhetők meg – mondta Szájer József, a Fidesz európai parlamenti képviselője az InfoRádió Aréna című műsorában. (Az interjút 19-én délelőtt vettük fel, így az EU-csúcs péntek délutáni fejleményeiről nem tudtuk kérdezni Szájer Józsefet.)

Az idők végezetéig fog tartani, azt is mondhatnám, hogy ezzel Magyarország bent van abban az európai közösségben, amiért olyan sokáig sírtunk, már uniós tagként is, már részei vagyunk, amit mi Magyarországon csinálunk, annak nem csak magyarországi jelentősége van.

A politikus emlékeztetett a már más uniós országokban is bevezetett bankadó ügyére és hangsúlyozta, hogy az európai közösség – más országokkal ellentétben – figyel Magyarországra. Szájer József úgy vélte, hogy mivel az európai politikusok némiképp tanácstalanok a gazdasági válság kezelésében, a baloldali erők tehetetlenségükben a magyarországi demokrácia vélt válságát is tematizálták.

Néha ezek a baloldali erők, amikor Cohn-Bendit és a multinacionális cégek egy platformra kerülnek, az legyőzhetetlen páros.

Ettől függetlenül Magyarországnak fontos, hogy például az európai közös vallási és kulturális örökség vagy a nemzetállamok szerepe uniós szinten is szóba kerüljön – húzta alá Szájer József.

Ezek fontos elemei az európai gazdasági, társadalmi életnek. Ha ezeket lenullázzuk, ha ezeket címkézzük és kiszorítjuk a mezőnyből akkor ezek az opciók nem lesznek ott az asztalon, amikor a kontinens, vagy az európai politika, vagy a néppárti politika, jobboldali politika megújításáról kell beszélni.

A válságkezelés kapcsán a politikus leszögezte, hogy az uniós döntéshozók felelőssége lényegesen kisebb, mint a kormányé, hiszen – mint mondta – politikai szinten kell azokat a kérdéseket eldönteni, amelyektől egész társadalmak sorsai függnek.

Forrás: Inforádió