Szájer József a Lisszaboni Szerződést értékelte az Echo TV-ben

Szájer József 2008. február 28-án az Echo TV-nek adott interjút az Európai Unió által 2007. december13-án elfogadott Lisszaboni Szerződésről és Oroszország Uniót megosztani kívánó politikájáról.

Gereben Ágnes: Néhány napja az Európai Parlament Strasbourgban szintén nagy többséggel, bár viharos ellenzés közepette, elfogadta a Lisszaboni Szerződést. De miért volt szükség erre a dokumentumra, képviselő úr?
 
Szájer József: Ez az unió alapja. Tehát ez az, aminek alapján az egyes országok az egymással való együttműködésnek a kereteit lefektetik és ennek alapján hozhatnak közös szabályokat, ennek alapján alakíthatják ki az együttműködésnek a különböző formáit….

Nekünk, magyaroknak pedig, van egy külön fontossága annak, hogy mind az alkotmányos szerződésbe, mint a pedig a most, hát a folyamatba lévő Lisszaboni Szerződésbe, belekerültek olyan pontok, ami eddig az uniónak a működéséből kísértetiesen és nagyon fájóan hiányoztak.

GÁ: Például?
 
SzJ: Ilyen a kisebbségekhez tartozó személyeknek a joga…..
 
GÁ: És felteszem rögtön a második kérdést is, amit rendkívül aggályosnak érzek, éppen az ön által az előbb elmondottak kapcsán, hogy stikába ki lehetett venni a kisebbségi kérdést, hát akkor minek külügyi és biztonságpolitikai funkcióval?
 
SzJ: ..az Európai Unióban, ma viszont, egyre jobban látják, sajnos még mindig nem elég jól, hogy milyen irányban halad Oroszország, és hogy Európának ezzel komoly gondja lesz, és hogy Oroszország igyekszik, magát az Európai Uniót is megosztani.
 
GÁ: A Lisszaboni Szerződés előír, számos olyan dolgot, ami a nemzeti parlamentek választott képviselőinek a feladata lenne. Nem lát itt ellentmondást?
 
SzJ:….maga a Lisszaboni Szerződés, amiről itt beszélünk, az éppen annak a garanciáit határozza meg, hogy meddig mehet el az Európai Unió, és honnan nem mehet tovább.
Növeli az Európai Parlament ellenőrzési jogosítványait….Beleszólhatunk abba, hogy a bizottság, az unió kormánya végrehajtási rendeleteket ad ki.
 

Echo Tv, Befejezetlen múlt 2008. február 28.  22:30

A felvételt teljes terjedelemben az alábbi linken tekinthetik meg:

http://echotv.hu/video/index.php?akt_menu=1038&media=2866