Hírek

Szájer József a tibeti attrocitások ellen

Szájer József a tibeti attrocitások ellen

2008. 03. 26.

Szájer József beszéde az Európai Parlamentben

Brüsszel, 2008. március 26.

 

Tisztelt Elnök Úr!

 

Nekünk európai polgároknak határozottan ki kell állnunk közös értékeink az emberi méltóság, a szabadság és az emberi jogok mellett.

Mi, Kedves Barátaim, egyszerűen nem mehetünk el amellett, hogy egy állam a saját polgárait gyilkolja. Nem tűrhetjük az emberi és kisebbségi jogok tömeges sárba tiprását.

Néppárti képviselőcsoportunk ezért követeli, hogy a kínai hatóságok állítsák meg az erőszakot, hagyják abba polgáraik és a Dalai Láma megfélemlítését. Azt követeljük, hogy kezdjék meg a békés párbeszédet a megbékélésről és autonómiáról Tibetben.

Őszentségét a Dalai Lámát barátunknak és megkérdőjelezhetelen erkölcsi tekintélynek tartjuk, és üdvözöljük felelős hozzáállását a mostani helyzethez.

 

Üdvözlöm Parlamentünk elnökének, Hans-Gert Pötteringnek felelős nyilatkozatát, hogy a nyomásgyakorlás minden lehetséges eszközét fel kell használnunk, hogy a vonakodó kínai hatóságokat az erőszak abbahagyására és az emberi és kisebbségi jogok tiszteletben tartására szorítsuk.

 

Tisztelt Ház!

 

Az Olimpia a béke és kiengesztelődés szimbóluma, és az is kell, hogy maradjon. Az Olimpia az emberi teljesítmény és az emberiséget összekötő értékek szimbóluma és az is kell, hogy maradjon.

Vajon komolyan gondolja-e a kínai kormány, vajon komolyan gondoljuk-e mi, hogy a világ sportolói összejöjjenek és örömben és egyetértésben versengjenek, míg ugyanaz az állam, amely a játékokat vendégül látja egyidejűleg saját állampolgárait gyilkolja?

Vajon komolyan gondolja-e a kínai kormány, vajon komolyan gondoljuk-e mi szabadságszerető emberek, hogy mosolyogva rázzuk olyan vezetők kezét, akik a másik kezükben géppuskát tartanak?

 

Tisztelt Ház!

Ma nincs itt az ideje a bojkottfelhívásnak. Az Olimpia csak 5 hónap múlva lesz. De kristálytisztán el kell mondanunk a véleményünket, hoyg a követeljük a kínai hatóságtól, hogy azonnal hagyják abba a világ sportjának e nagyszerű eseményét veszélybe sodró hatalomittas magatartásukat Tibet ügyében.

 

Állítsák le a vérontást!

Állítsák le a polgári szabadságjogok megsértését!

Hagyják abba a béke embere, a Dalai láma támadását!