Szájer József felszólalása a Tavares-jelentés vitáján

2013. 07. 02.

Tisztelt Elnök Úr!

Azoknak, akik folyton késztetést éreznek arra, hogy másokat kioktassanak arról, hogy ki is az igazi európai, összegyűjtöttem néhány további elvet:

1) Az európai tiszteli saját és mások nemzetét, amint azt a múlt héten az Európa Tanács tette, amikor üdvözölte, hogy Magyarország új alkotmányt fogadott el. Önök, ezzel szemben, itt a baloldalon harminc oldalas ferdítésektől hemzsegő iratban olvasnak ítéletet egyik társnemzetükre.

2) Egy európai, mielőtt ítélkezik betartja a római jog ősi elvét: Hallgattassékmeg a másik fél is. Ehhez képest a "liberális" Verhofstadt Úr még azt sem akarta megengedni, hogy Orbán Viktor miniszterelnök megvédhesse saját országát, illetőleg, hogy a vita végén válaszolhasson.

Vajon miért is félnek Önök, vádlók attól, hogy szót adjanak a vádlottnak? Ennyire rettegnek az igazságtól? Európa lényege a párbeszéd, amelyet sokan itt mégis úgy képzelnek el, hogy csak a nekik tetsző gondolatok hangozhatnak el. Önök a most tárgyalt jelentéshez benyújtott módosító javaslatok közül leszavazták még azokat is, amelyek a ténybeli tévedéseket akarták javítani.

3) Egy európai elutasítja, hogy egy országot más mércével mérjenek mint egy másikat. Aki megsérti az unió közösen vállalt szabályait, azt a többiek joggal kérik, hogy tartsa be azokat, de az elfogadhatatlan, hogy azt kérjék számon Magyarországon, amit még soha előtte egyetlen uniós tagnál sem tettek. A néppárt szerint mielőtt gyámság alá helyeznék Magyarországot, át kell világítani minden tagot, ugyanazon elvek szerint, különben hiteltelenné válik a Parlament.

4) Egy európai, mielőtt másokat kioktat ügyel arra, hogy a saját magára vonatkozó szabályokat betartsa. Az az új intézmény, amelyet a Magyarország feletti gyámkodásra felállítanak, nem létezik az unió jogában, nyíltan szembemegy a Lisszaboni Szerződéssel. (Ideje volna egy Tavares-jelentésarról, hogy e határozatában miképp sérti meg az Európai Parlament az alapító szerződést!)

Tisztelt Ház!

Önök, e Ház bal oldala, az elsorolt európai elveket súlyosan megsértik. Önök nem jelentést, hanem koncepciós ítéletet írtak Magyarországról. (Mi magyarok nehéz történelmi örökségünk okán tudjuk, hogy ez mit jelent.)

Önök nem jó európaiak, mert kettős mércét alkalmazó, az unió jogába ütköző, hazug, hamis pártpolitikai indíttatású szövegükkel nem a közös Európa ügyét, hanem az európaiak közötti viszálykodást erősítik. Már néhány év múlva szégyellni fogják azt, amit most tesznek!

(Önöknek meg van a többségük ebben a házban, de nyilván Önök is tudják, hogy egy állítás nem attól igaz vagy hamis, hogy hányan és milyen hangerővel kiabálják azt.)