Európai Parlament

Szájer József felszólalási a transzatlanti kereskedelmi és beruházási kapcsolatok vitájában

2014. 07. 15.

Elnök Úr!

Nem tartozom azok közé, akik valamit ismeretlenül már eleve elleneznek, de azok közé sem, akik támogatnak. Arról fogok beszélni, hogy melyek egy esetleges jövőbeli támogatás alapfeltételei.

A transzatlanti szabadkereskedelmi tárgyalások célja a versenyképesség növelése, hogy több munkahely legyen. A kisvállalkozások számára is előnyös kell legyen a szerződés. Ahhoz, hogy az európai vállalkozások képesek legyenek állni a versenyt amerikai társaikkal, csökkenteni kell Európában az energiaárakat.

Képtelenség, hogy a jelenlegi energiaárak mellett ez sikeres legyen. Ha a piac erre egyedül nem képes, akkor a magyarországi rezsicsökkentéshez hasonlóan a szabályozó hatóságoknak, az államnak és az uniónak is be kell lépnie. (Ezt tettük a roamingdíjak esetében is.)

Az egyezmény megkötése nem teheti kockára az emberi egészséget, a környezetet, a fogyasztók érdekeit. A klórral mosott baromfihús, a hormonnal kezelt marha, a raktopaminnal etetett sertés, a klónozott állatból származó élelmiszer vagy a genetikailag módosított szervezetek nem ilyenek.

A támogatáshoz az is elengedhetetlen, hogy a tagországok, az Európai Parlament, a nemzeti parlamentek, a gazdálkodók és a civil társadalom megfelelően informáltak legyenek a tárgyalások alakulásáról, hogy a képviselők a tárgyalási dokumentumokhoz hozzáférhessenek.

Ne csak transz-atlanti, hanem transzparens is legyen a folyamat elejétől a végéig.

Strasbourg, 2014. július 15.