Európai Parlament

Szájer József kérdést intézett az Európai Bizottsághoz a vörösiszap-katasztrófa kapcsán

2010. 10. 22.

Krisztalina Georgieva, a katasztrófavédelemért és a humanitárius segítségnyújtásért felelő biztos az október 20-i plenáris vitában elismerőleg szólt a magyar kormány és hatóságok munkájáról, továbbá emlékeztetett arra, hogy a szolidaritási alap forrásait a jelenlegi szabályozás szerint a mostani vörösiszap-katasztrófa esetén nem lehet felhasználni. Georgieva ugyanakkor a maga részéről megdöbbentőnek nevezte, hogy míg az árvíz sújtotta Pakisztánnak az alapból gyorsan segítséget tudtak nyújtani, ugyanezt Magyarország esetében a felhasználási előírások miatt nem tehették meg. A biztos felhívta a figyelmet, hogy rehabilitációs célokra a strukturális alapok forrásait mozgósítani lehet.

Ami a szabályozási hátterét illeti, Krisztalina Georgieva közölte: az első vizsgálatok alapján úgy látják, hogy a meglévő jogszabályok megfelelő keretet jelentenek, az európai jogalkotás nemzeti átültetését ugyanakkor „foghíjasnak” nevezte. Éppen ezért az uniós biztos fontos feladatnak nevezte, hogy a tagállamokkal betartassák a meglévő jogszabályokat.

Georgieva közölte, hogy a Bizottság hamarosan egy olyan közleményt terjeszt elő, amelynek a középpontjában a hasonló katasztrófák esetén adandó uniós fellépések, illetve az ezekkel kapcsolatos uniós politika áll majd.