Szájer József kiáll a székelyföldi autonómiáért

2008. 03. 16.

„Emelkedő nemzet vagyunk” – jelentette ki Szájer József március 15-ei székelyudvarhelyi beszédének bevezetőjében, melyet mi sem bizonyít jobban, minthogy Tőkés László püspököt bíztuk meg azzal a szolgálattal, amely az Unióban való képviseletünket jelenti. Az EP-képviselő beszédében méltatta ’48 emlékét és hőseit, kijelentve: a magyar nemzet egészének tisztelegnie kell a forradalomban részt vett székelyek előtt. A Sopronban, az 1922 óta a Leghűségesebb Város címet viselő településen született politikus kiemelte: a székelység 1848-49-es hősi helytállása az anyaországhoz való hűséget jelentette, a székelység hűsége úgy tartott ki évszázadokon keresztül, hogy közben életerőt, a megmaradásba vetett hitet, a nemzeti összetartozás semmihez sem hasonlítható elemi szükségességét és egyetlen lehetőségét őrizte meg a legsötétebb történelmi időkben is. „1848 követelései éppúgy érvényesek ma, 2008-ban is. A nemzetért felelős magyar kormányra van szükségünk” – hangsúlyozta Szájer József, kiemelve, hogy a kettős állampolgárság és az autonómia létkérdései az egységes magyar nemzetnek.

A teljes cikk az alábbi linken olvasható: