Szájer József köszöntője az 1956-os fotókiállítás megnyitóján Brüsszelben

2016. 10. 18.

Tisztelt Ünneplők!

Sokan, sokszor sokféleképpen emlékeztek már az 1956-os magyar forradalomra és az akkori magyar hősökre, de a szabadságszeretet szó, minden esetben előkerült. Mi, akik a rendszerváltás idején kezdtünk politizálni mindig példaképnek tekintettük 1956 hőseit. Magyarország új Alaptörvénye kimondja, hogy „mai szabadságunk az 1956-os forradalmunkból sarjadt ki”.

Egy olyan fotókiállítást hoztunk ide az Európai Parlamentbe mi magyar néppárti képviselők, amely a bátor magyar hazafiaknak állít emléket, azoknak, akik nem riadtak meg szovjet túlerőtől és ha kellett életüket áldozták a szabadságért.

Figyelmükbe ajánlom a magyar néppárti képviselőcsoport kiadványát, ezt a mai alkalomra adtuk ki.

Szeretném felidézni, hogy tíz évvel ezelőtt, az 1956-os magyar forradalom 50. évfordulóján a magyar év keretében itt Brüsszelben már méltó módon emlékeztünk. A budapesti ünnepet akkor tönkretette a békés megemlékezőkre gyáván rávezényelt rendőrattak. Wilfried Martens az Európai Néppárt alapító elnöke tanúja volt ennek.

Tisztelt Emlékezők! Kedves képviselőtársaim!

1956 szabadságszerető magyarjai ma is erőt adnak a világ szabadságszerető embereinek. Büszkeséggel tölt el, hogy ma együtt emlékezünk rájuk európai barátainkkal. Tisztelettel és hálával hajtjuk meg fejünket 1956 magyar hősei előtt a világra szóló példáért!