Szájer József meghirdette Brüsszelben Magyarország évét

2005. 10. 17.

A kezdeményezés lényege, hogy a következõ egy évben, az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc jövõre esedékes 50. évfordulójára készülve a belga fõvárosban és az európai uniós intézményekben mindent megtesznek Magyarország minél jobb megismertetésére. Mint fogalmazott, "bemutatjuk majd Magyarországot, azt a nemzetet, amely szétszóratásban is hatalmas tettekre képes". Szájer errõl azon az ünnepségen beszélt, amelyet a belgiumi magyar emigráció számos tagjának részvételével tartottak a brüsszeli Magyar Házban az 1956-os események idei évfordulójára emlékezve. Szájer – aki a néppárti magyar delegáció nevében tartott köszöntõt – hangsúlyozta, hogy 1956 a magyar nemzet szabadságvágyának volt a jelzése. "A magyar szabadságszeretõ, nem tûri a diktatúrát, nyitott a jövõre, de tiszteli hagyományait" – mondta a fideszes politikus, hozzátéve: 1956 éppen ezeket a jegyeket egyesíti. Végül utalt arra, hogy a most következõ esztendõ a jövõ évi évforduló miatt különös jelentõségû, s bejelentette: az általuk meghirdetett magyar évnek ez a mostani rendezvény a kezdõeseménye. A köszöntõ után a résztvevõk a 36. filmfesztiválon különdíjat kapott "1956 Erdély" címû film részleteit nézték meg, Páskándiné Sebõk Anna rendezõ jelenlétében.

(MTI)