Szájer József – Meglepett, hogy Sopron díszpolgára lehetek

Lehetőségeihez mérten most is segíti Sopront, az Alkotmányt viszont nem ő írja Brüsszelből. Interjú Szájer Józseffel, Sopron idei díszpolgárával.

Sopron város 2010-es díjazottai vasárnap délután vehették át a rangos elismeréseket a Liszt-központban. Ezen alkalomból nyilatkozott a nyugatmagyar.hu-nak Szájer józsef, a város idei díszpolgára.

– Tisztelettel gratulálunk a díszpolgári címhez! Miként fogadta, hogy idén ön kapja ezt a rangos elismerést? Sejtette, vagy teljes meglepetésként érte? – kérdeztük Szájer József Európa Parlamenti képviselőtől, Sopron legújabb díszpolgárától.

– Őszintén megmondom: meglepetésként ért. Általában tisztességben megidősödött személyeknek szokták Sopronban ezt az elismerést adni. Ismerve az eddigi díszpolgárok sorát, azt gondoltam, hogy rajtam kívül még nagyon sokan vannak, akik ezt megkaphatták volna.

– Az elmúlt években sokat tett Sopronért. Közbenjárt az Erzsébet-kórház felújításánál, az szennyvízhálózat korszerűsítésénél, a 85-ös főút felújításánál, valamint a regionális televízió Sopronba kerülésénél. Ilyen eredményes lobbi tevékenységre Sopronnak most nagy szüksége van. Brüsszelből miként tudja segíteni a várost?

– Egy kicsit felidézném a múltat. Az egyik legfontosabb, amely nem csupán az én személyes munkámhoz kötődik, hanem ahhoz a nagyszabású tervhez, amelyet 1989-90-ben megfogalmaztunk, hogy Magyarországot miként tudjuk európai országgá tenni.

Ennek köszönhetően Sopron mára visszanyerte természetes közegét, megszűnt itt körülöttünk a vasfüggöny. S ezek azért fontosak, mert ennek rengeteg állomása volt napjainkig, amikor már szabadon közlekedhetünk. Most már csak hónap ban hátra és Ausztria munkaerőpiaca is megnyílik a magyarok számára. Ezen folyamatoknak jómagam is részese voltam.

Európa ma is sok mindenben segíti Magyarország felzárkóztatását. Ahhoz, hogy hazánk, ezen belül is Sopron lehetőségekhez, forrásokhoz jusson ma is rengeteget kell dolgozni az Európai Parlamenten. Számos olyan kérdés, ügy van, amelynél segíteni tudom a várost. Fodor Tamás polgármester, valamint az alpolgármester járt már nálam Brüsszelben. S ahol tudom, figyelem, hogy európai szinten milyen lehetőségek nyílnak meg.

– A ma egyik legfőbb ügy mostanság az M9-es gyorsforgalmi út kezdőpontjának kijelölésre. A soproniak szeretnék, ha ez a város lenne. Itt is elkél némi segítség.

– Brüsszelben is lehet tenni ezért, de Magyarországon is dolgozni kell. A jelenlegi nagy kormányzó pártnak vagyok egyik Európa parlamenti képviselője, ám a hazai nagypolitikában is részt veszek. Ennek következtében természetes, ha megkérnek rá, vagy felhívják rá a figyelmet, akkor mindig segítek.

A az új díszpolgári címhez – amint az előbb kifejtettem -, úgy érzem túlságosan fiatal vagyok. Ilyenkor a döntés azzal kockázattal is jár, hogy a díjazott tovább él, és tovább dolgozik. Adott esetben súlyos hibákat is elkövet. Ám, ha nem a negatív, hanem a pozitív oldalát nézzük, akkor ez egy újabb erősítő kötelezettség számomra. Ez a cím kötelez engem arra, hogy ahol tudom, s lehetőségem, erőm is nyílik rá, akkor Sopron segítsem.

– Egy kis aktuálpolitika. Megpróbáljuk szó szerint idézni az egyes sajtóhíreket. Eszerint: az új Alkotmányt nem Salamon László írja, hanem Szájer József emailozi haza a változatokat Brüsszelből. Igaz ez?

– Sokféle vélemény lehetséges, nagy a pesti aszfalt, ahol az ilyen hírek is napvilágot látnak. Aktívan részt veszek az alkotmányozásban, sennek nagyon örülök. Ám a végső döntést az Országgyűlés hozza meg.

A miniszterelnök tanácsadó testületének tagjaként, jogászként, olyan politikusként, aki már az 1989-es, 90-es változások során aktívan részt vettem a magyar közjogi szerkezet és Alkotmány kialakításában az ilyen irányú érdeklődésemet megtartottam. A jövőre nézve, ha bárkinek tanácsra lesz szüksége, azt szívesen megadom.

– Valóban volt az Alkotmánnyal kapcsolatos levelezés?

– Természetesen emailokat váltottunk. Salamon Lászlóval és még sok személlyel konzultáltam is. Ez esetben nem arról van szó, hogy Szájer József Brüsszelben alkotmányt ír, és erről utasításokat küld haza. Az Alkotmányt előkészítő bizottság által tervezett dokumentum egy, a sok más ilyen vitaanyag mellett.

Sokan az ismertségi körömben sem hitték el, hogy egy Alkotmány így készül. Úgy gondolták, majd Orbán Viktor pátenssel közzéteszi, és mindenkinek ezt kell követnie. Jómagam is indítottam egy internetes blogot, itt bárki beleszólhat az alkotmány előkészítő munkába. Az elkövetkezendő időszakban és széles körű konzultációk várhatók. Szeretnénk, ja minden magyar állampolgár beleszólhatna abba, hogy milyen legyen hazánk új alkotmánya.

(Forrás: Kisalföld)